Peugeot, daha önce Pekin Otomobil Fuarı’nda sergilediği EXALT konsept modelini Paris Otomobil Fuarı’nda yeni malzeme seçenekleriyle vitrine çıkarıyor.

Aracın karoseri ham çelikten Shark Skin’e (Köpekbalığı Derisi) kadar değişen gri tonlarıyla göze çarpıyor. İç mekanda, Newspaper Wood rengini büyük günlük gazetelerin ekonomi sayfalarından alıyor.

Yenilikçi bir kinematiğe sahip olan bagaj kapağı, zemin altına yerleştirilen yenilikçi akülü kaykay HYbrid-kick’e erişim sağlıyor.

Peugeot’nun yeni hatchback tasarımı ile ilgili vizyonunu ön plana çıkaran EXALT konsept modeli, malzemeler konusunda ONYX konsepti ile 2012’de başlatılan yaklaşım doğrultusunda ilerliyor. 340 bg güç üreten benzinli HYbrid4 motor ile donatılan bu konsept araç, tutku ve heyecanın markanın teknolojik mirasında ve genlerinde olduğunu bir kez daha gösteriyor.

 

Dinamik hatchback Peugeot Exalt

Zarif ve atletik çizgileri ile Exalt, Peugeot tasarımının tüm gücünü sergiliyor. Güçlü kavisli çamurlukların çevrelediği geniş tekerlek izlerinin üzerine oturan bu 5 kapılı hatchback, 4,70m’lik uzunluğu ile kendi tarzını ortaya koyuyor. Düz yüzeylerin ve kesimlerin kombinasyonu, agresifliği ve yumuşaklığı bir arada sunuyor. Exalt kullanışlı olanı muhafaza ederek gereksiz tüm malzemeleri ortadan kaldırıyor.

1920-1930 yıllarına ait Fransız otomobil sanatının anısına ham çelikten kasası bir kaporta ustası tarafından elde dövülerek imal ediliyor. Exalt, dinamik çizgileri, yüksek kasa hattı, eğimli ön camı, alçak tavanı (sadece 1,31m), aynı zamanda hacimli kabini saklayan ince uzun profili, bazalt elyaftan marşpiyeler üzerine oturan oldukça şişkin yan panelleri ve 20 inçlik jantları ile tarihi kodları yeniden yorumluyor.

Çift optikli farlar marka kimliğinin ışıklı imzasını sergiliyor. Ortada, güçlü ızgara kaportadan çıkıyor ve markanın logosunu ortaya çıkarıyor. Sürtünme katsayısını artırmak için, Exalt arka bölümde Köpekbalığı Derisi’nden esinlenerek yaratılan özel bir kaplama olan Shark Skin ile giydirildi. Bu malzeme, yakıt tüketimini azaltmak amacıyla aracın aerodinamik kapasitesini önemli ölçüde artırıyor. Bu malzemenin kullanımı arka kapı ve arka yan pano arasında geçişi sağlayan düz bir kesim ile güçlendiriliyor. Geçiş, doğal ham çelik ile Shark Skin gri rengi arasındaki zarif bir ton değişimiyle gerçekleşiyor.

Bu malzeme arka tampondaki hava difüzörü, kavisli tavan, profilli aynalar gibi diğer unsurlarla birleşerek  Exalt’ın dinamik performansına –0,6’lık SCx ile katkıda bulunuyor.

Peugeot Exalt aynı zamanda bir hatchback için benzersiz bir kullanım esnekliği de sağlıyor. Bagaj kapağı yenilikçi bir kinematiğe sahip. Bu mimari, azaltılmış bir hacim içinde maksimum bir alan sağlıyor. Bagaj kapağı HYbrid-kick konseptine erişim sağlayan alçak yükleme eşiği sunuyor. Bagaj tabanının altına yerleştirilen katlanabilir akülü kaykay son kilometrelere ulaşımı açısından ideal bir tamamlayıcı oluşturuyor. Anında kullanım kolaylığı şehir içi yolculukları daha akıcı hale getiriyor.

 

Sezgisel sürüş Peugeot Exalt

PEUGEOT i-Cockpit keyfe adanmış yoğun bir sürüş deneyimi sunuyor. Deri ve dokuma kaplı küçük direksiyon ile yüksek dijital ekran sezgisel kavrama ve okuma için sürücünün ekseninde yerleştirildi. İki katlanır dokunmatik ekran orta konsolun uzantısında gösterge panelinden çıkıyor. Üstteki ekran yol bilgisayarı, HiFi sistemi ya da navigasyon gibi fonksiyonlara erişim sağlıyor. İkinci ekranda da özellikle otomatik klimaya ve Pure Blue sistemine kumanda etmek üzere sürekli şekilde görünür bir bant sunuluyor.

Gösterge paneli üzerinde müzik dünyasını çağrıştıran dokuz tane Toggle Anahtar yerleştirildi. Bunlar iki grup halinde dağıtıldı, direksiyonun solunda iki, sağında yedi kumanda yer alıyor. Bu dağılım, insan beyninin konum ve işlev olarak yedi unsura kadar kolayca hafızada tutma kapasitesi açısından benimsendi. Ayrıca, sürücü istediği gibi Toggle Anahtarlar ile fonksiyonları eşleştirme özgürlüğüne de sahip : Navigasyon,  aracın ayarları, vs.

Toggle Anahtarları’ndan bir tanesiyle siyah ışık sisteminin aktivasyonu da eşleştirilebilir. Farlara entegre bu sistem gün ve gece arasındaki geçişler sırasında özellikle etkin. Sürüş böylelikle tehlikeli görüş koşullarında zemin işaretlerini gösteren siyah ışık ile daha emniyetli hale geliyor.

Yolcuların konforu açısından, Peugeot Exalt’ta Pure Blue adı verilen yenilikçi bir hava arıtma sistemi bulunuyor. Araç durduğunda, boşken, Pure Blue sistemi bakteri ve mantar öldürücüleri dağıtarak kabin yüzeylerini temizliyor. Araç hareket halinde iken, aktif bir filtre uçucu organik bileşikleri ve ince parçacıkları eleyerek kabine girmeden önce havayı temizliyor. Yolcular böylece her durumda temiz bir atmosfer içinde seyahat ediyor.

 

İleri görüşlü tasarım Peugeot Exalt

2012’de ONYX ile başlatılan yaklaşım Peugeot Exalt ile yaygınlaştırılıyor. Karoseri üzerinde yapılan çalışmaya referans olarak, malzemenin aracın çizgilerini ifade etmesine olanak sağlamak üzere çelik ham olarak kullanılıyor. Jantlar gibi parçalar da ham olarak korunuyor.

Çelik, dört yolcunun gövdeleri ile temasta olmayan tüm bölgelerde çıplak kalıyor. Dirsekler seviyesinde ve kol dayama alanlarında, Exalt sıcak tonlardaki ahşapla bezendi. Camın alt çizgisinden itibaren, yerini kapı içlerini, torpidoyu ve tavanı kaplayan doğal yün esaslı alacalı bir kumaşa bırakıyor. Bu iki malzeme arasında, 3 boyutlu baskı ile gerçekleştirilen bir bant HiFi sisteminin kaynaklarını gizliyor.

Peugeot Exalt’ın kabininde, ister sürücü ister yolcu olsun, herkes kendisinin ayrıcalıklı olarak ağırlandığı hissini yaşıyor. Kompozit yapılı tekne koltuklar eskitilmiş deriden yan bölümlere sahip alacalı kumaş minder ve sırtlıkları bir araya getiriyor. Exalt’ın iç mekanında kullanılan deri malzemeler kimyasal ürünler kullanılmadan doğal olarak yaşlandırılıyor.

İç mekanda okunmuş gazetelerden yapılan Newspaper Wood kullanılıyor. Bu yeni ahşap türü Onyx konseptindeki ilk kullanımına göre gelişme gösterdi. Bundan böyle karakteristik somon rengini veren ekonomi gazetelerinin geri dönüşümünden elde ediliyor.

Öte yandan, karbon fiber bundan böyle yerini doğal bir bileşen olan bazalt elyafa bırakıyor. Kendi adını taşıyan taşın ergimesinden elde edilen bu malzeme petrokimyasal kaynakların kullanımını azaltıyor.

 

Güçlü motor seçeneği Peugeot Exalt

Sadece 1700 kg ağırlığı sahip Peugeot Exalt dört tekerleği arasında dağıtılan 340 beygirlik toplam güce sahip HYbrid4 plug-in çekiş ünitesine sahip. Peugeot Sport tarafından geliştirilen 1.6 THP 270 motor 6 kademeli otomatik vites kutusuyla eşleşiyor. Bu 4 silindirli benzinli motor dünyanın en iyileri arasındaki, yaklaşık 170 bg/l’lik bir özgül güç sunuyor.

Arkada, çok salıncaklı dingil elektrikli veya hibrit sürüş fazlarında aktive olan 50 kW’lık bir elektrik motorunu taşıyor. Bu makine aynı zamanda rejeneratif frenleme yoluyla bataryayı şarj etmek için de devreye giriyor. Ayak gaz pedalından çekildiğinde, frenleme elektrik motorunun direnç torku ile gerçekleşiyor. HYbrid4 teknolojisi böylece diskler ve balatalarda harcanacak kinetik enerjiyi elektriğe dönüştürüyor.

Akıllı teknoloji HYbrid4 uygun modun seçimiyle kendini sürücünün isteklerine göre uyarlıyor: Sürücü salt elektrikli, salt benzinli, benzinli-elektrikli hibrit sürüş modları arasında seçim yapabiliyor. Kullanıcı böylece Peugeot’nun dinamik sürüş konusundaki bilgi birikiminden faydalanarak seyahatin keyfini çıkarıyor.

Exalt, Peugeot’nun hatchback tasarımı ile ilgili vizyonunu ön plana çıkarıyor. Tutku ve heyecanın teknolojik mirasında ve genlerinde olduğunu bir kez daha gösteriyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz