Kredi kartı kullanımının daralması, döviz kurlarına bağlı fiyat artışları ve tarımda yaşanan olumsuz gelişmeler motosiklet satışlarını etkiledi.

2013’ü 185 bin adetle kapatan motosiklet sektörünün bu yıl yüzde 5 küçülmesi ve satışların 175 bin adede gerilemesi bekleniyor

Motosiklet sektörü bu yılı büyüme yerine küçülmeyle kapatıyor. Yılın bitmesine sayılı günler kala 2014’ün değerlendirmesini yapan Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Nihat Çadırcı, sektörün 2015’e ilişkin hedefleri hakkında da bilgi verdi. Motosiklet sektörünün 2013 yılını 185 bin adetle kapattığını belirten Çadırcı, “Pazarın bu yıl sonunda 200 bin adet seviyelerine ulaşacağını tahmin ediyorduk. Fakat, kredi kartı kullanımının daralması, döviz kurlarına bağlı fiyat artışları ve tarımda yaşanan olumsuz gelişmeler nedeniyle şu an için pazar geçen seneye göre yüzde 5 küçülmüş durumda. Bu nedenle yılı 175 bin adetler seviyesinde kapatmayı bekliyoruz” dedi.  Önümüzdeki yıl da satışlarda çok fazla sıçrama beklemediklerini dile getiren Çadırcı, “2015’te de pazarın benzer adetleri koruyacağını ve 175 bin adet seviyelerinde kalacağını tahmin ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Devlet politikası şart

Motosiklet satışlarının artması için devlet politikasının şart olması gerektiğinin altını çizen Çadırcı şöyle devam etti: “Ehliyet sistemi değişmeli, vergi politikası gözden geçirilmeli. Özellikle yüksek ÖTV oranlarında indirime gidilmeli. Bunun yanı sıra yolların motosiklete göre düzenlenmesi gerekir. Karayollarında motosikletin öncelikli araç olması ve sürüş eğitimi imkanlarının artırılması gibi konuların desteklenmesi şart. Unutulmamalıdır iki tekerlekli araçlar ekonomik ve çevreci olmasının yanında daha az yer kapladığı için trafik sorununa da çaredir.”

Olumlu gelişmeler de yaşanıyor

Satışlardaki düşüşe rağmen motosiklet pazarında olumlu gelişmelerin de yaşandığını ifade eden Çadırcı, “Pazarda 250 cc ve üzerindeki motosikletlerin satışının arttığını görüyoruz. Özellikle şehir merkezlerinde günlük kullanım amacıyla bu motosiklet tercih edilmeye başlandı. Uluslararası markalara kalite ve güven sebebiyle bir yönelme var. Bunlar sektör için son derece olumlu gelişmeler” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz