Bugün sizler için, 2008’den bu yana Hindistan’lı Tata’nın kontrolünde olan efsanevi İngiliz markası Jaguar’ın, XE modelini inceleyeceğiz.

Mercedes-Benz C ve BMW 3 Serisine rakip olarak üretilen XE, segmentinde ilk kez tamamı alüminyum monokok şasi üzerinde yükselen model olma özelliğine sahip.

Güzel görünen bir otomobil olan Jaguar XE’nin ön bölümünde ince farlar ve büyük radyatör ızgarası dikkat çekiyor. Test aracımız gibi R-Sport donanım satın alındığında tamponlar sportif olanlarla değişiyor.

Jaguar XE, yan tasarımıyla, coupe modelleri andırıyor. Sportif görünüm arkaya doğru alçalan tavan çizgisinin bir sonucu.

Aracın arka kısmında şık stop grubu bizi karşılıyor. Bu aydınlatmaların iç desenleri güzel görünüyor. Büyük araç logosu ise dikkat çekici.

Tata bünyesinde Jaguar’ın yanı sıra Land Rover markası da yer alıyor. Bu sebeple iç mekânda bu markadan transfer edilen öğelerle karşılaşıyoruz. Malzeme kalitesi tatmin edici. Fakat bu segmentte Jaguar’dan daha iyisini beklerdik.

Orta konsolda 8 inçlik dokunmatik bir ekran yer alıyor. Daha önce test ettiğimiz Land Rover Discovery Sport modelinde de gördüğümüz bu ekran yanındaki butonlarla da yönetilebiliyor. Dokunma hassasiyeti iyi olsa da ekran çok hızlı değil.

Araç önde yeterli alanı sunuyor. Spor koltukların yan destekleri çok başarılı. Arka kısımdaki diz mesafesi kısıtlı. Ayrıca inip binerken alçalan tavana dikkat edilmeli.

XE modeli, Türkiye’de tek motor seçeneği ile satılıyor. 2 litre hacmindeki turbo dizel motor 4000 devirde 180 beygir güç, 1750 devirden itibarense 430 Nm tork üretiyor. Motorun gücü ZF imzalı, 8 kademeli tam otomatik şanzımanla arka tekerleklere iletiliyor.

Alt devirlerinde cansızlık bulunmayan motor, aracı hızlandırmakta zorlanmıyor. Fabrika verilerine göre 0’dan saatte 100 km hıza ulaşması 7.8 saniye sürüyor. Yüksek performans istenmedikçe araç ekonomik olmayı biliyor. 6.8 litrelik test ortalamamız bunun kanıtı.

R-Sport donanımla birlikte alınabilen 19 inçlik jantlar ve dar yanaklı lastikler sebebiyle XE beklenen konforu sunamıyor. Zaten sert olan süspansiyonlar bu lastik kombinasyonuyla Türkiye yollarına uygun olmaktan çok uzak. Satın almayı düşünenlere, daha geniş yanaklı lastik öneriyoruz.

Jaguar XE, yol tutuş konusunda bizi memnun etti. Viraj içinde gaz verildiğinde hafif dışa açılma yaşansa da durum kontrollü.

XE, çetin bir rekabetin yaşandığı Premium D segmenti için farklı bir model. Her haliyle sportif görünen aracın, sürüşü de bir o kadar sportif. Alman rakiplerinin daha konforlu olduğunu düşünürsek, Jaguar XE’yi satın alacaklar, onun konfordan çok sportifliğiyle öne çıktığını dikkate almalı.

Keyifli sürüşler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz