Bugün sizler için Opel’in kompakt sınıf temsilcisi olan Astra’nın sedan karoser seçeneğini test edeceğiz. 2013’te makyajlanan modelin en büyük yeniliği, uzun zamandır beklenen 1.6 litrelik dizel motoru…

Astra J olarak isimlendirilen bu jenerasyon ilk kez 2009 yılında tanıtıldı. Sedan karoser ise 2012 yılındaki Moskova Otomobil Fuarı’nda görücüye çıktı. Aynı fuarda aracın makyajlı yüzünü de görmüş olduk.

Çekici bir araç olan Opel Astra, segmentinin en sportif görünümlü modeli. Ön bölümde farların içi yeniden tasarlanmış. LED destekli gündüz aydınlatması, farların üst-dış yüzeyine yerleştirilmiş.

Önde radyatör ızgarası ve tampondaki hava ağzında da değişiklikler görülüyor.

Yandan büyüklüğünü hissettiren otomobil; 4658 mm uzunluğa, 1814 mm genişliğe, 1501 mm yüksekliğe sahip.

Arka kısma geçtiğimizdeyse ciddi bir değişim görmüyoruz. Stopların iç yapısı elden geçirilmiş ve karartılmış.

Opel Astra’nın kokpiti alıştığımız marka çizgisinde. Üst bölümlerde malzeme kalitesi yüksekken alt kısımlara doğru düşüş gösterdiğini görüyoruz. Ancak yine de bu disiplinde Astra iddialı.

Orta konsolun en üstünde 7 inç büyüklüğünde renkli bir ekran bulunuyor. Sport ve Cosmo donanımlarında opsiyonel olan bu ekran, markanın IntelliLink ismini verdiği teknoloji ile donatılmış. İsmi çok havalı olsa da bu teknolojinin yetenekleri, sadece cep telefonunuzu araca kolayca bağlamanızı sağlamakla sınırlı.

Ekranın altındaki müzik sistemi çok sayıda butona ev sahipliği yapıyor. Aracı ilk kullananlar bundan şikayetçi olsa da Astra sahiplerinin memnun olduğu bir gerçek.

Opel Astra önde ve arkada yeterli diz mesafesini sunuyor. Ancak özellikle arka kısımda Astra’dan daha bonkör modeller var. Ayrıca tavanın arkaya doğru alçalıyor olması arka kısmı biraz boğucu yapmış.

Astra’nın iç mekanında donanım seviyesine göre farklılık göstermekle birlikte, 18 adet küçük eşya gözü bulunuyor. Bir önceki jenerasyon bu konuda çok zayıftı. Aracın bagaj hacmi ise 420 litre.

Astra’nın kalbine, en sonunda markanın yeni geliştirdiği 1.6 litrelik dizel motor entegre edilmiş. Bu motorun 110 ve 136 beygirlik iki versiyonu bulunuyor.

Test ettiğimiz modeldeki 1.6 litrelik ünite 3500 devirde 136 beygir güç, 2000 devirde ise 320 nivtonmetre tork üretiyor. Tamamı alüminyum olan motor şimdiden Euro6 emisyon standartlarını karşılıyor.

Aracın fabrika verilerine göre 0’dan saatte 100 km hıza çıkması 10.1 saniye olarak açıklanıyor. Biz testimiz sonucunda 9.9 saniye ölçtük.

Alt devirleri 1.3 litrelik motora göre daha canlı olan yeni ünite, yakıt ekonomisi konusunda da başarılı. Fabrika verisi olarak 3.9 litre ortalama açıklanıyor. Bizim test ortalamamız ise 6 litre dolaylarındaydı.

Astra her zamanki gibi sürüş dinamikleri yüksek bir araç. Orta sertlikteki süspansiyonlar başarılı yol tutuşu beraberinde getiriyor. Direksiyonun geri bildirimi başarılı, tepkileri ise hızlı.

Astra konfor konusunda da göz dolduruyor. Kısa darbeler hariç konfor düzeyi başarılı.

Opel, Astra’ya 1.6 litrelik dizel motoru ekleyerek çok başarılı bir iş gerçekleştirdi. Uzun zamandır beklenen motorun satışları artıracağı kesin. Ancak şu anda bu motor ile otomatik vites kombinasyonu sunulmuyor oluşu beklenen başarıyı törpüleyecektir.

Keyifli sürüşler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz