Bugün Renault’nun yeni kompakt crossover modeli Renault Kadjar’ı mercek altına alacağız. Nissan Qashqai ile aynı genleri taşıyan araç, markanın yeni modüler platformu üzerine geliştirilmiş.

Tasarımları birbirinden farklı olsa da Renault Kadjar ile Qashqai’nin görünmeyen kısımlarında, yüzde 65 oranında bir ortaklık mevcut. İnce farlara sahip Kadjar, büyük marka logosu ve motor kaputundaki kabartılarla güçlü görünüyor.

Ön tamponun altı, arazi koşullarında boyanın daha az zarar görmesi için mat siyah plastikle kaplanmış. Bu yapı aracın yan bölümlerinden arkaya kadar devam ediyor. Renault Kadjar’ın yan tasarımı Clio modeliyle benzerlik taşıyor. Metalik ince tavan rayları aracın sportifliğine gönderme yapıyor.

Arka tasarımı da şık olan aracın stop grubunda farlardaki gibi LED desteği alınmış. Stopların orta kısmı, sinyal ve geri görüş lambalarına ev sahipliği yapıyor. Bagaj kapağı düz tasarlanırken ortasında model ismi ve marka logosu bulunuyor.

Renault Kadjar’ın iç mekânı tüm Renault modellerinden farklı tasarlanmış. Orta konsolda 7 inçlik bir ekran bulunuyor. R-Link sisteminin ikinci jenerasyonuna sahip bu ekrandan, navigasyon ve müzik sistemi kontrolleri yapılabiliyor. Ayrıca araçla ilgili ayarları yapmak, hatta internete bile bağlanmak mümkün. Dokunma hassasiyetini beğendiğimiz sistemin, eskisine göre daha derli toplu olduğu da bir gerçek.

Aracın bir diğer ekranı da alışılmış gösterge tablosunun olduğu alanda bulunuyor. 7 inçlik TFT ekran dijital bir hız ve devir göstergesinden oluşuyor. İstenildiğinde 4 farklı tema ile değiştirilebiliyor.

Renault Kadjar’ın kapı içlerinde kullanılan cam butonlarının tasarım ve yerleşimleri Nissan Qashqai ile birebir aynı. Sadece sürücü tarafı, cam butonu tek dokunuşla açma ve kapama özelliğine sahip. Fakat bu camın sıkışma kontrolünün olmaması güvenlik açısından büyük bir eksiklik.

Uzunlukta Nissan Qashqai’den büyük olan Renault Kadjar’ın aks aralığı bu modelle birebir aynı. Kadjar önde ve arkada yeterli genişliği kullanıcılarına sunuyor. Baş mesafesi de sorunsuz. Araç, 7.5 litrelik torpido gözünün yanı sıra iç mekanda 30 litrelik saklama gözü sunarak, kullanışlılığını kanıtlıyor. Renault Kadjar’ın bagaj hacmi 472 litre. Bagaj zemininde küçük eşyaları gizleyebilmek için raf sistemi sunuluyor.

Renault Kadjar Türkiye’de 1.2 litre turbo benzinli, 1.5 ve 1.6 litre turbo dizel motorlarla satılıyor. Test ettiğimiz model Euro6 emisyon standartlarına göre revize edilen 1.5 litrelik üniteydi.

Bu motor 4000 devirde 110 beygir güç, 1750 devirden itibarense 260 Nm tork üretiyor. Sadece önden çekişli olarak sunulan bu versiyonun fabrika verilerine göre 0’dan saatte 100 km hıza çıkmak için harcadığı süre 11.9 saniye.

Alıştığımız ekonomik karakterini sürdüren motorun performansı da sürücüsünü tatmin ediyor. Eco butonuna basılarak gaz pedalının tepkileri azaltılıyor ve böylece daha ekonomik sürüş yapılması sağlanıyor. Bizim test tüketim ortalamamız 5.5 litreydi.

Kadjar orta sertlikte bir süspansiyona sahip. Zemin çok bozulmadıkça konfor düzeyi başarılı. Fakat daha sonra belirgin bir düşüş gözleniyor.  Bu arada test aracımızda, bozuk zeminlerde iç mekan parçalarından ses geldiğini belirtmeliyiz.

Araç yüksek karoserine karşın virajlarda fazla yatmıyor. Ayrıca direksiyon, aracın yol tutuş sınırlarına kadar yeterli bilgilendirmeyi sağlıyor. Sınır aşıldığındaysa direksiyon fazla hafifliyor. Yine de ESP sistemi güven veriyor.

Pek çok firma bugüne kadar kompakt crossover segmentinin lideri Nissan Qashqai’ye rakip model üretti. Ama motor ve şanzıman kombinasyonlarının yetersizliği sebebiyle, hiçbiri lideri yerinden edemedi. Şimdiyse Qashqai’nin karşısında aynı motorlarla ve hatta daha iyi bir otomatik şanzımanla donatılmış Kadjar var. Üstelik daha uygun fiyata. Kimin galip çıkacağını zaman gösterecek.

Keyifli sürüşler…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz