Seat Leon’un FR donanımlı ve 1.4 litre TSI ACT seçeneğini test ettik. İşte incelediğimiz araçla ilgili yorumlarımız.

Hepimizin hayatında unutulmuş kahramanlar vardır. Bizce Seat Leon’da onlardan biri. Neden mi? Açıklayalım…

Merhaba,

Bugün Seat’ın kompakt sınıf temsilcisi Leon’u mercek altına alacağız. VW’nin MQB platformu üzerine geliştirilen üçüncü nesil Leon, 2013 yılından beri aramızda. Gelecek yıl aracın makyaj operasyonuna tabi tutulması çok olası.

Seat Leon, yaşına rağmen hala çekici bir tasarım sahip. Köşeli tasarım aracın geneline yayılırken, bu çizgiler, farlarda doruğa ulaşıyor. Aynı yapıyı tamponun alt köşelerinde de görüyoruz.

Aracın farlarında da LED kullanılıyor. Bizce Leon’u daha çekici kılan bu farların, ‘FR’ paketi ile sunulduğunu söylemeliyiz.

Aracın yan tasarımında keskin çizgiler göze çarpıyor. İkinci nesildeki gizli arka kapı kolu yerine, bu nesilde daha alışıldık bir kol kullanılmış. İnce ve sportif tasarlanan yan aynalar da dikkatlerden kaçmıyor.

Arka kısma geçtiğimizde daha oval çizgilerle karşılaşıyoruz. Marka logosu ve model ismi bagaj kaputunun ortasına konumlanmış. Bagaj kapağı, logonun üst kısmına bastırılarak açılıyor. Krom kaplı çift egzoz çıkışı da FR donanımının bir getirisi. Stoplarda da LED kullanıldığını görüyoruz.

Leon’un iç mekânına adım attığımızda ilk fark edilen ferahlama oluyor. Eskinin basık yapısı gitmiş daha aydınlık bir iç mekân gelmiş. Kokpitin üst kısımlarında plastik kalitesi tatmin edici olsa da aşağılarda düşüş gözlerden kaçmıyor.

Orta konsolun en üstünde müzik sistemi, yanlarında havalandırma çıkışları yer alıyor. Altaysa çift bölgeli klima kumandaları konumlanmış. En atta da cüzdan ve telefon gibi aksesuarların konabileceği kapaksız biz göz bulunuyor.

Seat Leon’un tüm versiyonlarında 5 inçlik multimedya sistemi standart sunuluyor. Opsiyonel olarak, test aracımızdaki gibi 6.5 inçlik ekran satın almak mümkün. Bu ekranla birlikte navigasyon sistemine de sahip olunuyor.

Dokunma hissi ortalamalarda olan ekranın menü geçişleri yavaş kalabiliyor. Ayrıca günümüz standartlarına göre çözünürlük de yüksek değil.

Araç önde ve arkada yeterli diz mesafesini sunuyor. Ancak arkada şaft tünelinin yüksek olması ortada oturan kişiyi zorluyor. Arka koltuk sırası için havalandırma çıkışı sunuluyor olmasını beğendik. 380 litrelik bagaj yeterli alanı sunuyor.

Seat Leon, Türkiye’de 1.2 litre ve 1.4 litre benzinli, 1.6 litre dizel motorla satılıyor. Test ettiğimiz EcoTSI olarak isimlendirilen modeldeki 1.4 litrelik motor, 5000 devirde 150 beygir güç üretiyor. Torku ise 1500 ile 3500 devir arasında 250 Nm olarak açıklanıyor.

Motorun gücü 7 kademeli, çift kavramalı, otomatikleştirilmiş DSG şanzımanla ön lastiklere iletiliyor. Her devirde gücünü hissettiren motor aracın fabrika verilerine göre 0’dan saatte 100 km hıza 8 saniyede ulaşmasını sağlıyor.

Seat Leon’un test ettiğimiz versiyonu markanın ACT ismini verdiği ‘aktif silindir kapama teknolojisine’ sahip. Bu sistem saatte 130 km hıza kadar, ihtiyaç olan tork 100 Nm’nin altına düştüğünde 2 ve 3 nolu silindirleri kapatıyor. Böylece yakıt ekonomisi yapılmasına yardımcı oluyor.

Tekrar güç istendiğinde silindirler 11 milisaniyede devreye giriyor. Bu sistem o kadar sarsıntısız çalışıyor ki silindirlerin devreye girip çıktığını hissetmek imkânsız.

ACT sistemine uygun kullanıldığında Seat Leon’un yakıt tüketimi 6.5 litre dolaylarına kadar düşebiliyor. Ancak aracın performansına kendinizi kaptırırsanız çift haneli tüketim değerlerine ulaşmanız çok da zor değil.

Seat Leon’un 150 beygir ve altı modellerinde, torsiyon bağlantılı bir arka süspansiyon kullanılıyor. Daha üst güçteki araçlardaysa bağımsız süspansiyon bulunuyor. Test aracımızdaki torsiyon sistem ani değişimler dışında görevini başarıyla yerine getiriyordu. Ancak hızlı şerit değişimlerinde arka kısımda hareketlenme gözlenirken, bu durum ESP ile dizginleniyor.

Aracın sürüş konforuysa yeterli. Fakat FR donanımla birlikte opsiyonel olarak 18 inçlik jantlarla donatılan test aracımız, dar yanaklı lastiklerin handikabını bize hissettirdi.

Seat Leon, yaşlı olmasına karşın hala iyi bir tercih. VW Golf’e ciddi rakip olmaması için, bilinçli olarak daha düşük özellikli bir kokpitle satılan otomobil geçen yılların izlerini bu alanda daha net gösteriyor. Bizce gelecek yıl yapılacak makyajla birlikte çok daha modern bir iç mekâna kavuşabilir. Zaten tasarımı hala çok etkileyici.

Keyifli sürüşler

En Popüler Araba Videoları ➤ https://goo.gl/iiLtOq
Tüm Araba Videoları ➤ https://goo.gl/jl25z3

Güncel Haberler ➤ https://goo.gl/4wWfDd
0-100 km/s hızlanma testleri ➤ https://goo.gl/oElOnv
Cenevre Otomobil Fuarı 2016 ➤ https://goo.gl/ASRso8
Opel Otomobilleri Test – Haber – Karşılaştırma ➤ https://goo.gl/fz9LGC
Fiat Otomobilleri Test – Haber – Karşılaştırma ➤ https://goo.gl/a0xbaX
Videolu TEST Sürüşleri ➤ https://goo.gl/mWmKLE
Peugeot Otomobilleri Test – Haber – Karşılaştırma ➤ https://goo.gl/E4hUf0
Renault Otomobilleri Test – Haber – Karşılaştırma ➤ https://goo.gl/4w5rSq
Mercedes Otomobilleri Test – Haber – Karşılaştırma ➤ https://goo.gl/7ZEEBd
VW Otomobilleri Test – Haber – Karşılaştırma ➤ https://goo.gl/4kIQve
Ford Otomobilleri Test – Haber – Karşılaştırma ➤ https://goo.gl/j6W6iE
Karşılaştırma ➤ https://goo.gl/qAA3Bd
Yararlı Bilgiler ➤ https://goo.gl/UHPg5O

Ototest.tv ile alacağınız 2.el araba’nın test sürüşünü, arabalar hakkında haberleri ve araç karşılaştırmalarını izleyebilir en güncel araba videolarına ulaşabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz