Çevreci Toyota Yaris Hybrid bugünkü test sürüş konuğumuz. Araçla ilgili incelemimizi izleyebilir, yorumlarımızla satın alma kararlarınızı şekillendirebilirsiniz.

Bugün farklı bir teknoloji ile beraberiz. Konuğumuz hem elektrikli hem de benzinli bir motor taşıyan Toyota Yaris Hibrid.

Merhaba,

Petrolün gitgide azalıyor olması, uzun yıllardır otomobil üreticilerini alternatifler üzerinde çalışmaya zorluyor. Bu konuda ilk geliştirme ise hiç kuşkusuz hibrid otomobiller. Türkçesi “melez” olan bu teknolojiye sahip araçlarda, elektrikli motorla içten yanmalı motor bir arada bulunuyor.

Hibrid teknolojisinin en büyük geliştiricisi ise Toyota. Uzun yıllardır özellikle Amerika’da Prius ile bu teknolojiyi doruk noktasına ulaştıran markanın küçük modeli Yaris Hibrid bugünkü test konuğumuz.

2014 yılında makyajlanarak güncellenen Yaris, ömrünü 3. Nesil olarak sürdürüyor. Ön yüzdeki radyatör ızgarası eskisine göre bir hayli büyümüş.  Marka logosu da krom çıtalarla daha belirgin hale getirilmiş.

Yaris’in yan tasarımı klasik B segment modellerden çok farklı değil. Fakat modelin eskiden beri takip ettiği yüksek tavanla küçük bir MPV gibi görünme isteği hala devam ediyor.

Arka kısımda makyajla birlikte küçük kozmetik değişimler olmuş. Stopların tasarımı elden geçirilirken iç deseni de tamamen kırmızı hale getirilmiş.

İç mekâna adım attığımızda hibrid modele has farklılıklar ortaya çıkıyor. Hibride özel mavi renk; göstergeler, motor çalıştırma butonu gibi alanlarda yer bulmuş. Malzeme kalitesi tatmin etse de görsel anlamda iyi görünmüyor.

Orta konsolun en üstünde havalandırma ızgaraları yer alıyor. Onun altında ise Toyota Touch 2 olarak isimlendirilen 7 inçlik dokunmatik ekran var. Ekranın dokunma hassasiyeti ve hızı ortalamalarda. Ekrandan müzik sistemi dışında, aracın hangi motor ile ilerlediğini, pillerin o anda şarj edilip edilmediğini gösteren Energy Monitör’e de ulaşabiliyorsunuz.

Önde yeterli alanı sunan Yaris’in arka kısmındaysa diz mesafesi sınırda. Özellikle ön koltuğa uzun boylu bir kişi oturursa sıkıntı yaşanacağı aşikâr. Ayrıca yan genişlik, ancak iki kişiyi konforlu taşıyabiliyor. Araç 286 litrelik bagaj hacmine sahip. Bu hacim bazı rakiplerinin gerisinde kalıyor.

Yaris’in hibrid versiyonunda 1.5 litrelik benzinli bir motor görev yapıyor. Bu motora ek olarak bir de elektrikli güç ünitesi kullanılıyor. İki motorun bileşik ürettiği güç 100 beygir olarak açıklanıyor. Benzinli motor 111, elektrikli motorsa 169 Nm tork çıkışına sahip.

Motorların gücü CVT teknolojili bir otomatik şanzımanla tekerleklere iletiliyor. Saatte 50 km hıza kadar sadece elektrikli motorla ilerleyebilen araç daha üst hızlarda veya ani güç isteklerinde benzinli motoru da devreye alıyor.

Yaris Hibrid, fabrika verilerine göre 0-100 hızlanmasını 12 saniyede tamamlıyor. Bu süre, sadece benzinli motora sahip otomatik versiyondan daha iyi.

Frenleme esnasında ve gaza basılmadığı anlarda akülerini şarj eden araç bu sayede normalde kaybedilen bir gücü de geri kazanıyor. Araçla yakaladığımız 4.2 litrelik ortalama tüketim değeri gerçekten etkileyici. Benzinli kardeşlerine göre daha küçük bir yakıt deposu olsa da Yaris Hibrid 850 km’ye yaklaşan bir menzile sahip.

Araç önde MacPherson tipi, arkadaysa burulma kirişli bir süspansiyona sahip. Süspansiyonlar orta sertlikte tutulmuş. Bu sayede makul bir performans sunuyor. Ancak pillerin yarattığı ağırlık sebebiyle virajlarda bir miktar yana yatıyor. Direksiyon ise hissiz.

Özetle, şehir içinde Yaris Hibrid çok ekonomik bir otomobil. Ancak şehir dışında seyahat hızı nedeniyle benzinli motor sürekli devrede olduğundan gerçek yakıt ekonomisi yaşanmıyor. Fiyatı da Türkiye’de hibrid araçlara bir vergi indirimi olmadığından yüksek. Fakat gündemde olan ve hibrid araçlara vergi indirimi getirecek plan gerçekleşirse bu otomobil kaçmaz.

Keyifli sürüşler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz