Bugün sizler için inceleyeceğimiz otomobil Audi A3 sedan. Türkiye’de en çok satılan Audi modeli olan A3, mevcut 3. nesliyle birlikte ilk kez sedan karoser seçeneğine sahip oldu.
Aracın ön bölümü diğer A3 modelleriyle aynı. Hatta ikinci nesil A3’ten bile izler bulmak mümkün. Audi, rakiplerinin aksine A3 modelini yenilerken muhafazakâr davranan bir marka.
Farlarda LED kullanımını en iyi başaran markalardan biri olan Audi, A3 modelinde de şık bir far grubu yaratmayı başarmış. Ancak ön bölümün kalanında, orijinal bir tasarım fikri görmüyoruz.
Yandan incelendiğinde klasik sedan formu dikkat çekerken, sıra dışı hiçbir çizgiye yer verilmemiş. LED kullanımı arka bölümde de öne çıkıyor. Stoplarda bu teknolojiden faydalanılırken özellikle gece sürüşlerinde, şık bir görünüm oluşturduğunu belirtmeliyiz.
Audi A3 Sedan 4.456 mm uzunluğa, 1.796 mm genişliğe, 1.416 mm yüksekliğe ve 2.637 mm dingil mesafesine sahip. A3, en büyük rakibi Mercedes-Benz CLA’dan kısa bir otomobil. Ancak genişlik disiplininde rakibinin önüne geçiyor.
A3 Sedan’ın iç mekânı da kardeşlerinden farklı değil. Malzeme kalitesi ve tasarım anlamında, modelin rakiplerinden daha iyi olduğu bir gerçek. Kokpitten çıkan 7 inçlik ekran, rakiplerine örnek olacak kadar başarılı.
Otomobilin multimedya sistemi, vites kolunun arkasındaki MMI isimli kumandalarla kontrol ediliyor. Alışkanlık gerektiren bu sistemin, el yazısını bile tanıdığını belirtmeliyiz.
Müzik sisteminin ses kalitesi başarılı. Fakat ilk etapta sistemi açma işlemi biraz zor geliyor. Çünkü bilmeyenler için vites kolunun sağında, yolcuya yakın olan kumandaları bulmak kolay değil.
Audi A3 Sedan 425 litrelik bagaj hacmine sahip. Bu rakam rakibi Mercedes Benz CLA’nın gerisinde. Fakat bagaj kapağı rakibine göre geniş olduğundan, bagajın kullanımı daha kolay.
Audi A3 Sedan Türkiye’de 1.4 TFSI benzinli ve 1.6 litre TDI dizel motor seçenekleri ile satılıyor. Test ettiğimiz model, turbo benzinli motora sahip 1.4 TFSI idi.
Bu motor 5000 devirde 140 beygir güç, 1500 ile 3500 devir arasında 250 Nm tork üretiyor. Fabrika verilerine göre, aracın 0’dan saatte 100 km hıza çıkmak için ihtiyaç duyduğu süre, 8.4 saniye.
7 kademeli, kuru tip DSG şanzımanla kombine edilen test aracımız, alt devirlerden itibaren canlı bir karaktere sahipti. Şanzıman normal konumda, hemen vites büyütmek istediğinden, gerçek performansı spor konumda yaşamak mümkün oluyor.
Fabrika verilerine göre aracın karma kullanımda yakıt ortalaması 4.7 litre olarak belirtilmiş. Gerçek hayatta bu rakamı yakalamak imkânsıza yakın. Fakat sağ ayağınıza hakim olduğunuzda, 7 -7 buçuk litre dolaylarında bir ortalama ile gezmek mümkün. Hakim olamayanlar ise 10 litre tüketime kendilerini hazırlamalılar.
Audi A3 Sedan’da orta sertlikte bir süspansiyon kullanılmış. Fakat sistemin darbe sönümleme performansı başarılı. Sadece çok kısa ve sert darbeler iç mekâna yansıyor.
Genel anlamda doğru viraj çizgisindeyseniz, A3 Sedan etkileyici bir yol tutuş gösteriyor. Fakat viraj çıkışı biraz fazla gaza basarsanız belirgin bir önden kayma yaşanıyor.
Audi, A3 Sedan ile farklı olmaktan çok iyi olmaya çalışmış. Otomobil hiçbir alanda, segmentinin en gösterişlisi değil. Ancak pek çok alanda segmentinin en iyisi. Bu sınıfta bir otomobil arıyorsanız fiyatı ve sundukları ile A3 Sedan, tam size göre. Keyifli sürüşler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz