Bugün sizler için, Türkiye’de üçüncü nesliyle satışa sunulan Honda Jazz’ı inceleyeceğiz. İlk neslinden bu yana 5.5 milyon adet satan araç farklı tasarımı ve fonksiyonel iç mekanıyla B segmentinde alternatif bir model olarak karşımıza çıkıyor.

Yeni Honda Jazz, markanın ilk olarak makyajlı CR-V modeliyle başlattığı H dizayn ön ızgara ile karşımıza çıkıyor. İnce tasarlanan farların arasında lake ve krom kaplamalı radyatör ızgarası yer alıyor. LED gündüz farları tamponun alt köşelerine; sis farlarının yanına konumlandırılmış.

Yandan klasik B hatcbackten çok, mini bir MPV’yi andıran Jazz, keskin yan çizgileri ile dikkat çekiyor. Elegance donanımla birlikte sunulan karartılmış arka camlar şık görünüyor.

Aracın arka tasarımı ise ön bölüm kadar çekici değil. Yine köşeli hatlar hakim. Büyük stoplar, bagaj camındaki eklenti ile tavana kadar uzanmış gibi görünüyor. Tamponların iki yanındaysa çok büyük hava çıkışları bulunuyor.

Araç yenilenirken iç mekan kalitesi artırılmış. Görsel anlamdaysa sürücüye dönük bir kokpit tasarlanmış. Göstergeler dairesel formlu, direksiyon ise CR-V modelinden hatırladığımız gibi. Üzerinde otomobille ilgili pek çok ayarı yapabildiğiniz butonlar bulunuyor.

Premium ve Elegance donanımda, orta konsolda 7 inçlik dokunmatik Honda Connect ekranı bulunuyor. Android işletim sistemine sahip bu ekran ile pek çok ayarı yapmak mümkün. Ekranın dokunmatik hassasiyeti ise ortalamalarda.

Havalandırma kumandaları da yine dokunmatik. Bu bölüm kolay kullanılıyor. Araçta baz donanımda 1 adet, orta ve üst donanımda ise 2 adet USB girişi sunuluyor.

Jazz, markanın maksimum insan, minimum makine felsefesi ile geliştirilmiş. Bu sayede eski jenerasyona göre uzunluk 95 mm, aks aralığı ise 30 mm artmış.

Ön bölümde yeterli alan sunulurken, iki koltuk arası mesafe eski modele göre 20 mm artmış. Aracın arka koltuk sırasında da diz mesafesi konusunda 65 mm artış yaşanmış. Değişken yapılı arka koltuk sırasına sahip araç ile pek çok kombinasyonu yaratmanız ve çok farklı yükleri taşımanız mümkün.

Yeni Honda Jazz’ın bagajı 19 litre büyüyerek 354 litreye ulaşmış. Arka koltuklar yatırıldığında hacim 1314 litreye çıkıyor ve tam düz bir zemin sunuluyor.

Jazz, Türkiye’de sadece 1.3 litrelik, atmosferik bir benzinli motorla satılacak. Baz donanımda otomatik şanzıman sunulmazken, otomatik Jazz isteyenlerin orta ve üst donanımı satın almaları gerekiyor.

Test ettiğimiz modeldeki 1.3 litrelik motor, VTEC ve VTC teknolojilerine sahip. Motor 6000 devirde 102 beygir güç, 5000 devirdeyse 123 Nm tork üretiyor. Motorun gücü CVT bir otomatik şanzımanla ön tekerleklere iletiliyor.

Otomatik şanzıman ve düşük tork sebebiyle hızlanmakta biraz ağır kalan araç fabrika verilerine göre 0’dan saatte 100 km hıza 12.3 saniyede ulaşıyor. Güç elde edebilmek için aracı yüksek devirlerde kullanmak şart. Bu nedenle bu tip kullanımda kolaylıkla yakıt tüketimi ortalaması 8 litrelere yükseliyor. Sakin kullanımdaysa bu tüketimi 6.5 litre dolaylarına indirmek mümkün.

Yeni Honda Jazz önde mcpherson arkadaysa yarı bağımsız bir süspansiyon sistemine sahip. Sistem konfor anlamında iyi çalışıyor ama kısa darbeler iç mekânda hissediliyor. Yol tutuş ise sınıfının en iyisi olmasa da sürücüsünü tedirgin etmiyor. ESP tüm versiyonlarda standart olarak sunuluyor.

Honda Jazz’ın  her zaman özel bir alıcı kitlesi olmuştur. Türkiye’de iki yıldır Jazz satılmıyor olması pek çok tüketicinin bu modeli merakla beklemesine yol açmıştı. Yeni Honda Jazz özellikle iç mekân değişkenliği ile B segmentinde rakipsiz bir model. Ancak 1.3 litre motor ve CVT şanzıman ikilisi, şehir içinde yeterli olsa da otoyol sürüşlerinde bekleneni veremiyor.

Keyifli sürüşler

3 YORUMLAR

  1. Merhaba,
    Yeni Honda Jazz 1.3 CVT incelemesi için teşekkürler. Videodaki fon müziğini nereden bulabilirim? Adı nedir? Saygılar.

  2. bu arabanın otomatik 1.3 premiumunu almak isitiyorum sizce parasına değer mi genelde şehiriçinde kullanacağımız için ömrü yaklaşık ne kadardır

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz