Fransız üreticilerin tasarımlarıyla en çok beğeni toplayanı Peugeot, yeni crossover modeli olan 2008 ile bugün konuğumuz.
Her geçen gün daha fazla ilgi gören crossoverlar arasına, en son katılan modellerden biri olan Peugeot 2008, markanın PF1 ismini verdiği bir platform üzerine inşa edilmiş. Aslında yeni olmayan bu platform daha önce 207, 208 ve 301 modellerinde de kullanılmıştı.
Geçmişte daha sportif tasarımlar ortaya çıkaran Peugeot, 2008’de şık ve olgun bir görünüme imza atmış. Karoserin geneline yayılmış kat izleri ve bombeler çekici bir tasarım ortaya çıkarmış.
Ön bölümde radyatör ızgarası ve sis farlarının çevresinde kromaj kaplamalara yer verilmiş. Kromaj yapı, tavan raylarında da devam ediyor. Peugeot 2008’in arka kapıdan itibaren yükselen tavanı, iç mekânın ferahlatılması için yapılmış bir hamle.
Arka bölümde C harfi formundaki, büyük stoplar dikkat çekerken, bagaj kapağının tamponun altına kadar uzanıyor olması, yükleme konusunda kullanıcılara kolaylık sağlıyor.
İç mekân, Peugeot’nun 208 ile başlayan yeni tasarım anlayışının bir ürünü. Küçük direksiyon simidi ve direksiyonun üzerinden görünen göstergeler, alışılmışın dışında uygulamalar. Göstergelerin perdeleniyor oluşu hiç kuşkusuz en büyük eleştirimiz.
Orta konsolda büyük bir dijital ekran bulunuyor. Dokunmatik özellikli bu ekran, yine 208 modelinden tanıdık. Ancak 2008’e geçerken ekranın yazılımı değişmiş ve istenirse navigasyon desteği de sunabiliyor.
Otomobilin iç mekân kalitesi bizce segmentindeki rakiplerinden daha iyi. Tabii bu etkiyi yaratan unsur, ön konsoldaki özel kaplama. Fakat bu kaplama her donanım seviyesinde sunulmuyor.
Dış tasarımdan söz ederken, tavanın yükselen yapısından bahsetmiştik. Ancak bu özellik, boyu 1.75’ten uzun olanların sıkıntı yaşamasını engellemiyor. Baş mesafesi yetersiz kalabiliyor.
Peugeot 2008, 4.159 mm uzunluğa, 2.004 mm genişliğe ve 1.556 mm yüksekliğe sahip. Aracın yerden yüksekliği ise 165 mm. 208 modelinin yerden yüksekliğinin 130 mm olduğu düşünülürse, aracımızın hafif arazi için elverişli olduğu anlaşılır.
2008, 350 litrelik bagaj hacmine sahip. Bu hacim ile en güncel rakibi Renault Captur’ün gerisinde kalıyor. Koltuklar yatırılarak hacmi büyütmek mümkün olsa da, rakibi Captur, kaydırılabilir arka koltuk sırasıyla, 2008’e göre daha değişken çözümler sunabiliyor.
Otomobil Türkiye’de 1.2 ve 1.6 litre benzinli, 1.6 litre turbo dizel motorlar ile satılıyor. İncelediğimiz versiyon ailenin baz motoru olan, 1.2 litrelik atmosferik üniteyi taşıyordu.
Sadece Access ve Active donanım seçenekleriyle satılan bu motor; 5.750 devirde 82 beygir güç, 2.750 devirde 118 Nm tork üretiyor. 3 silindirli olması sebebiyle titreşimli çalışan motorun, performans değerleri de iddialı değil.
Araç 0’dan saatte 100 km hıza 13.5 saniyede ulaşıyor. Motorun en büyük avantajı alt devirlerden itibaren canlı bir karaktere sahip olması. Ancak bu seçenek, bizce şehir içine daha uygun.

Motor, yakıt ekonomisinde de, dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan bizleri sevindirecek rakamlara imza atabiliyor. Fabrika verisine göre karma kullanımdaki tüketim ortalaması 4.9 litre. Biz testimiz sonunda 6.2 litrelik bir ortalama yakaladık.
Yüksek araçlar genelde jöleli pasta gibidir. Ağırlık merkezinin yerden uzak olması nedeniyle, virajlarda kullanıcısını tedirgin ederler. Ancak Peugeot 2008, yol tutuş konusunda iddialı.
Araçta kullanılan orta sertlikteki süspansiyonlar ve ön tekerleklerle doğrudan iletişim halindeki hisli direksiyon sayesinde, aracın yol tutuşu bizden geçer not aldı. İç mekânda sunulan konfor düzeyiyse ortalamalarda. ESP sistemi, tüm versiyonlarda standart olarak sunuluyor.
Eğer şehir içinde araç kullanıyorsanız ve yıllık yaptığınız yol düşükse 2008 ailesinin sizin için en uygun seçeneği, 1.2 litrelik versiyon. Ancak bu versiyonda otomatik vites sunulmuyor olduğunu belirtelim. Peugeot 2008’in fiyatları da oldukça rekabetçi. Keyifli sürüşler.

www.ototest.tv

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz