Bugün sizler için yakın plana alacağımız araç, Fiat’ın küçük crossoverı 500X. Fiat’ın General Motors ile ortak geliştirdiği küçük sınıf platformunun özelleştirilmiş bir varyasyonunu kullanan araç bu anlamda Jeep Renegade ile kardeş.

500X’in tasarımı, 500 ailesinin en minik modeliyle büyük benzerlik taşıyor. Şirin görünen 500X, crossover olması sebebiyle şişik tampon ve çamurlukları ile güçlü duruyor.

Aracın ön bölümünde üçlü aydınlatma elemanları kullanılmış. En alta köşeli sis farları, ortada dairesel formlu gündüz farları ve en üstteyse xenon farlar bulunuyor. Tampondaki plastik korumalar ve ön ızgaradaki krom bant şık görünüyor.

Yan tasarımda, şişik çamurluklar hemen fark ediliyor. Minik 500’e göre uzatılan yapı da gözden kaçmıyor. Test aracımızdaki gibi Cross Plus donanımla beraber sunulan karartılmış arka cam ve 18 inçlik alaşım jantlar sportif görünümü desteklemiş.

Aracın arka kısmında krom ve tampon üzerine eklenmiş plastik kaplamalar dikkat çekiyor. Stoplar ise büyük tasarlanmış. Jeep Renegade testimizi izleyenler stopların ışıklarının iç içe geçmiş karelerden oluştuğunu hatırlayacaktır. Fiat 500X’de de aynı uygulamaya gidilmiş.

Fiat 500X’in iç mekânı markanın pek çok modelinde kullandığı parçalardan inşa edilmiş. Klima kumandaları 500L modelinden alınırken orta konsolun en üstüne UConnect ismi verilen ekran konumlandırılmış. Teknoloji paketi satın alınarak bu ekranı test aracımızdaki gibi 6.5 inçlik olanla değiştirmek mümkün.

Dokunma hassasiyeti ortalamalarda olan ekran sayesinde müzik sistemini ve navigasyonu kontrol etmek mümkün. Ayrıca yol bilgisayarı bilgileri de bu ekrandan izlenebiliyor. Sesli komutları da algılayan Uconnect sistemine aplikasyon yüklemek de mümkün.

Fiat 500X, 2.570 mm’lik aks aralığına sahip. Bu değerle araç, segmentindeki rakipleri Nissan Juke ve Peugeot 2008’den büyük. Böylece önde ve arkada makul bir alan sunulmuş. Fakat uzun boylular, arkada kısıtlı bir baş mesafesine sahip. Aracın stepneli versiyonlarında 254 litre, stepnesiz olanlarda 350 litre bagaj hacmi sunuluyor. Bu değer rakiplerinin gerisinde.

Fiat 500X’in ön konsolunda iki torpido gözü mevcut. Birisi klasik konumundayken diğeri onun üstünde tersine bir şekilde açılıyor. Üstteki bölmede soğutma fonksiyonu da var.

Test ettiğimiz 500X modelinde Fiat ailesinin tanıdık 1.6 litrelik dizel motoru görev yapıyordu. Multijet 2 ailesine mensup motor Euro 6 emisyon standartlarını karşılıyor.

Motor; 3.750 devirde 120 beygir güç, 1.750 devirden itibarense 320 Nm tork üretiyor. Fabrika verilerine göre aracın 0’dan saatte 100 km’ye çıkması 10.5 saniye sürüyor. Diğer multijet üniteler gibi bu motorun da alt devirleri cansız. Bu durum şehir içi kullanımda can sıkıcı olabiliyor.

Fiat’ın Mood Selector ismini verdiği, vites kolunun ardındaki dairesel bir kumanda ile direksiyonun sertliğini ve gaz pedalının tepkilerini ayarlamak mümkün.

Yakıt tüketimi cephesinde Multijet motorun iki yüzü var. Gaz pedalıyla dost olduğunuzda rahatlıkla 5 litrelik ortalama ile dolaşmanız mümkün. Ancak aracın performansını yaşamak isterseniz, ortalamanız 6.5 litre dolaylarında gerçekleşecektir.

Fiat 500X, sert bir süspansiyona sahip. Bu sayede yere sağlam basıyor. Turbo benzinli versiyonunda 4×4 seçeneği de bulunuyor. Bizim test ettiğimiz dizel versiyonda, Traction Plus ismi verilen bir donanım mevcuttu. Bu sistem ön tekerleklere iletilen gücü denetliyor ve bozuk zeminlerde ufak bir avantaj sağlıyor.

Sert süspansiyon konforu düşürüyor. Bir de bunun üzerine test aracımızdaki gibi büyük jant ve dar yanaklı lastik eklendiğinde bozuk zeminler aracın kâbusu olabilir.

Fiat, Jeep Renegade ile güzel bir iş çıkarmıştı. Aynı formülü kendi modeli 500X’e de uygulamış ve ortaya güzel görünen ve iş yapabilecek bir araç çıkarmış. Küçük eksiklikleri olsa da 500X, paket olarak iyi bir otomobil. Ancak dizel-otomatik kombinasyonuna sahip değil.

Keyifli sürüşler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz