İkinci statik karşılaştırmamızın konukları yeni Opel Astra ve VW Golf. Bakalım Avrupa’da segmentinin satış lideri olan, yaşlı VW Golf, yeni Opel Astra’yı devirebilecek mi?

İlk olarak VW Golf’ü inceliyoruz. Markanın MQB ismini verdiği modüler platform üzerine inşa edilen aracın, köşeli farlarının çamurluklara uzanan kısımları oval tasarlanmış. Araç hala güzel görünse de rakibine göre tutucu ve yaşlı durduğu bir gerçek.

Yan tasarımı incelediğimizde yıllardır değişmeyen hatlar karşımıza çıkıyor. Kapı kolları seviyesindeki kat izi ve kalın C sütunu şık görünüyor. Arka kısma geldiğimizde yine köşeli bir tasarım ve stoplarda yoğun LED kullanımı görüyoruz.

Yeni Opel Astra, D2XX ismi verilen modüler bir platform üzerinde yükseliyor. Aracın ön bölümü bir önceki nesli andırıyor.  Farların iç tasarımları değişmiş. Test aracımız gibi üst donanım seviyesinde standart sunulan LED Matrix mercekleri de farlarda görüyoruz.

LED Matrix farlar otomatik uzun far sisteminin en gelişmiş versiyonu. Sistem, önde araç olduğunda ya da karşıdan araç geldiğinde farlardaki LED aydınlatmaların araca doğru olanlarını kapatıyor, diğerlerini ise tam performansla çalıştırmayı sürdürüyor.

Ön bölümde ayrıca radyatör ızgarası yenilenmiş, tek çizgili motor kaputu yerine iki kabartma bulunan bir yapıya geçilmiş.

Aracı yandan incelediğimizde radikal bir değişimle karşılaşmıyoruz. C sütununda sunulan siyah kaplama ve omuz çizgisindeki kabartma şık görünüyor.

Astra’nın arka kısmında, bombeli bir bagaj kapağı yerine daha düz bir tercihte bulunulmuş. Stoplar da çengel formlu köşeli bir yapıya kavuşmuş. Bu kısımda da yoğun LED kullanımı görüyoruz.

Şimdi VW Golf’ün iç mekânına göz atıyoruz. Kaliteli malzemelerden oluşmuş bir kokpitle karşılaşıyoruz. Kalite anlamında Astra’nın hala önünde olduğunu düşünüyoruz. Tasarımsa yılların izlerini taşıyor.

Lake kaplama orta konsolda; en üstte havalandırma ızgaraları, altta sırası ile multimedya ekranı ve havalandırma kumandaları yer alıyor.

Test aracımız gibi highline donanımla birlikte orta konsolda 6.5 inçlik dokunmatik bir ekran kullanılıyor. Dokunma hassasiyeti ve hızı iyi olan ekranın yetenekleri ise bir hayli kısıtlı.

VW Golf’ün önde ve arkada sunduğu diz mesafesi yeterli. Bagaj hacmiyse 380 litre.

Yeni Opel Astra ise bizi eski modeli andıran ama yepyeni bir iç mekânla karşılıyor. Genel malzeme kalitesi korunurken, sınıf standartlarını karşıladığını belirtmeliyiz. Direksiyon simidi yenilenmiş. Göstergelerde de ufak kozmetik bir değişim var. Navigasyon seçeneği satın alınan araçların gösterge tablosunda,  4.2 inçlik renkli bir ekran sunuluyor.

Orta konsolun en üstünde dokunmatik Intellilink Navi900 ekranı yer alıyor. 8 inçlik bu ekranın kullanımı pratik ve dokunma hassasiyeti başarılı. İşlevleri VW Golf’ün kat ve kat önünde.

Yenilenen Astra’da arkadaki darlık giderilmiş. Yeni model önde yeterli alanı sunmanın yanı sıra arka koltuklardaki diz mesafesi ile de kullanıcısını tatmin ediyor. Tavandaki küçük bir operasyonla baş mesafesi artırılmış. Yeni Opel Astra, 360 litrelik bagajıyla bu alanda rakibinin gerisinde kalıyor.

Emisyon skandalının ardından VW Golf’te Euro6 emisyon normunda yeni bir 1.6 litrelik turbo dizel motor kullanılıyor.

Bu motor 3200 devirde 110 beygir güç, 1500 ile 3000 devir arasında 250 Nm tork üretiyor.

Alt devirleri canlı olan motor, aracın istekli bir şekilde hızlanmasını sağlıyor. Markanın DSG ismini verdiği 7 kademeli, çift kavramalı, otomatikleştirilmiş şanzımanla, güç tekerleklere iletiliyor. Dur kalk trafikte konforu görece düşük olsa da DSG vites değişimlerinde hızlı.

Golf 1.6 TDI, fabrika verilerine göre 0’dan saatte 100 km hıza 10.5 saniyede ulaşıyor. Ekonomik bir karakter çizen motorun test tüketim ortalaması ise 6 litre olarak gerçekleşti.

Test ettiğimiz Yeni Astra modelinde 1.6 litrelik, turbo dizel motor görev yapıyordu. Bu motor 3500 devirde 136 beygir güç, 2000 devirden itibarense 320 Nm tork üretiyor.

Motorun gücü 6 kademeli, tork kenvertörlü klasik bir otomatik şanzımanla ön tekerleklere iletiliyor. Motor şanzımanın da etkisiyle alt devirlerde biraz nazlı. Ama sonrasında yüksek torkunu hissettiriyor. Fabrika verilerine göre aracın 0’dan saatte 100 km hıza ulaşması 9.7 saniye sürüyor.

Motor ve şanzımanın uyumu konfor anlamında başarılı. Şanzımanın yakıt tüketimine olumsuz etkisi çok az. Biz testimiz boyunca 6.5 litrelik bir tüketim ortalaması yakaladık.

Golf genel anlamda yumuşak bir süspansiyona sahip. Ancak gövde salınımları kontrollü. Segmentinin en iyi yol tutanı olmasa da virajlarda güven veriyor. Sürüş konforu ise hala çok başarılı.

Yeni Astra’nın süspansiyonlarında da gelişim yaşanmış. Baştan belirtmeliyiz; Astra sert bir otomobil. Bu sebeple kısa darbeler karşısında konfor bozulabiliyor. Fakat tüm bunlar onun yol tutuşunu artırmış. Neredeyse bu disiplinde segmentinin en başarılısı olan Ford Focus kadar iyi.

VW Golf, yaşlı bir model olsa da hala iç mekân malzeme kalitesi ve sürüş konforunda yeni Opel Astra’dan iyi. Ama iş motora, şanzımana ve işlevselliğe geldiğinde Astra’nın Golf’e rahatlıkla fark attığını söyleyebiliriz. Golf, makyajlanana kadar bu rekabette geçilmeye mahkûm. Bakalım makyajla birlikte yerini geri alabilecek mi? Bu arada unutmadan Astra’nın fiyatlarının Golf’ünkilerden bir kademe daha düşük olduğunu söyleyelim.

Keyifli sürüşler

3 YORUMLAR

  1. Değerlendirmeniz sonucu astra bir adım önde olsa da, sınıfının lideri olan golf yoluna devam ediyor. Bence yapılan karşılaştırma taraflı olmuş gibi. Sıfır araba alacaksam o parayı asla astra ya vermem. Marka kalite algısı o parayı vermeye değmez.

    • Yeni Astra bu segmentte Golf’ün hegemonyasını bitirmiştir. Yeni Astra tasarım, kalite, konfor, iç mekan ve performans anlamında Golf’ün önündedir. Golf her anlamda yeni Astra’nın gerisinde olan bir otomobil. Yeni Astra’yı tek geçerim. Avrupalı bile yeni Astra’yı seçti ve “Avrupa’da yılın otomobili” seçtiler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz