Bugünden itibaren sizler için, test ettiğimiz araçların statik karşılaştırmasını yapacağız. İlk konuklarımız yeni Opel Astra ve Renault Megane. Biz bu karşılaştırmayı yaptığımızda Megane’ın henüz Türkiye’de satışa sunulmamış olduğunu hatırlatalım.

İlk olarak yeni Renault Megane’ı inceleyelim. Araç, Renault-Nissan ortaklığının modüler platformu olan CMF-CD üzerinde yükseliyor.

Yeni Renault Megane’ın ön kısmı, özellikle far tasarımından ötürü dikkat çekici. Klasik farların etrafını saran C formlu LED gündüz farları, 3 boyutlu bir aydınlatma etkisine sahip. Icon versiyondan itibaren klasik farlarda da Full –LED aydınlatma elemanları kullanılıyor.

Aracın yan tasarımı bir önceki neslin çizgilerine sahip. Talisman’ı andıran arka bölümde görev yapan stoplarda LED teknolojisinden faydalanılmış.

Ve şimdi sıra Astra’da… D2XX ismi verilen modüler bir platform üzerinde yükselen yeni Astra’nın ön bölümü eski modele çok benziyor.  Farların iç tasarımları değişmiş. Test aracımız gibi üst donanım seviyesinde standart sunulan LED Matrix mercekleri de farlarda görüyoruz.

Aracı yandan incelediğimizde radikal bir değişimle karşılaşmıyoruz. C sütununda sunulan siyah kaplama ve omuz çizgisindeki kabartma şık görünüyor.

Arka kısımda, stoplar çengel formlu bir yapıya kavuşmuş. Bu kısımda da yoğun LED kullanımını görüyoruz.

Renault Megane’ın iç mekânı rakibine göre daha yenilikçi ve farklı. Araçta kullanılan malzeme kalitesi bir önceki nesle göre bir hayli yükselmiş.

Orta konsolda ilk iki donanım seviyesinde 4.2 inçlik standart bir ekran sunulacak. Icon ve GT Line donanımlarındaysa  7 inçlik yatay bir ekran kullanılacak. Bu donanımlarda opsiyonel olarak 8.7 inçlik, dikey konumlu ekran satın alınabilecek. Ekrandaki mutimedya ara yüzü olaraksa R-Link’in 2. Jenerasyonu kullanılmış.

R-Link ikinci jenerasyonuyla birlikte çok daha yetenekli hale gelmiş. Pek çok işlemi bu ekran ile yapmak mümkün. Biz testimizde dokunma hassasiyetini beğenirken, menü geçiş hızını yavaş bulduk.

Klasik gösterge tablosu ise Kadjar ve Talisman modelinden hatırladığımız gibi 7 inçlik dijital ekrandan oluşuyor. Bu ekranın tema ve renklerini değiştirmek mümkün. Kokpitin üstündeyse yol bilgilerini gösteren renkli head-up display sistemi bulunuyor.

Opel Astra’nın da iç mekan kalitesi yüksek. Ama eski modele göre bu alanda belirgin bir ilerleme olmamış.

Direksiyon simidi yenilenmiş. Göstergelerde de ufak kozmetik bir değişim var. Navigasyon seçeneği satın alınan araçların gösterge tablosunda,  4.2 inçlik renkli bir ekran sunuluyor.

Orta konsolun en üstünde dokunmatik Intellilink Navi900 ekranı yer alıyor. 8 inçlik bu ekranın kullanımı pratik ve dokunma hassasiyeti başarılı. Fakat işlevleri Megane’ın R-Link’i karşısında çok basit kalıyor.

Megane, Astra’dan 11 mm daha kısa bir araç. Ancak iki aracın aks aralığına baktığımızda Megane lehine 7 mm’lik bir avantaj var. Kağıt üstündeki rakamları geçtiğimizde, gerçekte Astra’nın arkada Megane’a göre çok daha iyi bir diz mesafesi sunduğunu görüyoruz. Megane’da, eğer öne biraz uzun boylu biri oturursa arkada sıkıntı yaşanıyor.

Yeni Opel Astra, 360 litrelik bagajıyla neredeyse bir alt segmentin hacmini sunabiliyor. Megane ise bu disiplinde 434 litrelik hacme sahip.

Opel Astra’nın 1.6 litre dizel ve otomatik versiyonunu test ederken, Megane’da ne yazık ki 1.6 litrelik dizel motorda otomatik şanzıman sunulmuyor. Eğer otomatik almak isterseniz 1.5 litrelik motora mahkumsunuz. Biz Megane 1.6 dizel – manuel vites kombinasyonunu deneyimledik.

Astra’nın motoru 3500 devirde 136 beygir güç, 2000 devirden itibarense 320 Nm tork üretiyor.

Motorun gücü 6 kademeli, tork konvertörlü klasik bir otomatik şanzımanla ön tekerleklere iletiliyor. Alt devirler cansız olsa da motor artan devirle birlikte gücünü sergiliyor. Fabrika verilerine göre aracın 0’dan saatte 100 km hıza ulaşması 9.7 saniye sürüyor.

Motor ve şanzımanın uyumu başarılı. Şanzımanın yakıt tüketimine olumsuz etkisi çok az. Biz testimiz boyunca 6.5 litrelik bir tüketim ortalaması yakaladık.

Bu arada Astra’nın yenilenirken ciddi ciddi hafiflediğini belirtelim. Manuel şanzımanlı olmasına karşın Megane, otomatik Astra’dan 30 kg daha ağır.

Megane’ın 1.6 litrelik dizel motoru 4000 devirde 130 beygir güç, 1750 devirden itibarense 320 Nm tork üretiyor.

Alt devirleri 1.5 litrelik üniteye göre biraz daha ağır olsa da bu motorun performansı başarılı. Megane fabrika verilerine göre 0’dan saatte 100 km hıza 10 saniyede ulaşıyor. Test tüketim ortalamamız ise 5.1 litre.

Konu yol tutuşa geldiğinde Megane ne kadar gelişim kaydetse de Astra’nın gerisinde kalıyor. Astra yere daha sağlam basan bir otomobil. Fakat bunun bedelini konfordan feragat ederek ödüyor. Megane, Astra’ya göre daha konforlu.

Ses yalıtımında Megane, Astra’nın önüne çıkıyor. Astra iç mekana lastik sesi alırken, Megane’da bu durum aynı hızlarda daha az yaşanıyor. Keza Astra’nın dalga kıransız yakıt deposu dur kalk trafikte akustik konforu düşürüyor.

 

Karşılaştırmamızın sonucuna gelirsek… Hem Astra hem de Megane çok çekici görünüyorlar. İç mekanda genişlikte Astra daha başarılıyken, Megane kalite ve yenilikçiliği ile öne çıkıyor. Konu motorlara gelince ise Astra 1.6 litrelik dizel motorunda, otomatik şanzıman sunması ile beğenimizi kazandı. Megane ise otomatik şanzıman isteyenleri 1.5 litrelik daha güçsüz motora bağımlı kılıyor. Yol tutuşta Astra, Megane’dan daha dinamik ve başarılı. Ama iş konfora geldiğinde Megane öne geçiyor. Paket olarak baktığımızda Megane’ın başarılı özelliklerinin Astra’ya göre daha iyi dağıldığını görüyoruz.

Yeni Renault Megane’ın Türkiye’de satışına başlanmadığından fiyat, karşılaştırmamızın bir değerlendirme kalemi olmadı. Eğer Megane benzer donanım seviyelerinde rakibinden daha iyi bir fiyat etiketi taşırsa Türkiye’de ilk kez Astra’dan çok satan bir Megane Hatchback ile karşılaşabiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz