Bugün karşımızda arazi araçları ile efsaneleşen Land Rover markasının en yeni temsilcisi Land Rover Discovery Sport yer alıyor.

Freelander modelinin yerini alan Discovery Sport, ağabeyi Discovery ile aynı ismi kullansa da çok daha küçük bir araç.

Land Rover LR-MS platformu üzerinde yükselen araç, Evoque modeli ile platform kardeşi.

Land Rover Discovery Sport, markanın son dönem tasarım trendini sürdürüyor: İnceltilen farlar ön bölümü sportif kılarken, tamponun altındaki metal parçalar şık görünüyor. Ayrıca farların içindeki LED gündüz farları tasarımıyla görsel bir şölen sunuyor.

Yandan ağabeyi Discovery gibi büyük camları ve düz tavanı ile dikkat çeken araç, yine de daha alçak yapısı ile sportif bir tercih olduğunu hissettiriyor. Arka bölümse daha sade ve düz çizgilere sahip. Yine stopların iç tasarımı farklı bir karakter çiziyor.

Land Rover Discovery Sport, sade ama kaliteli parçalardan oluşan bir iç mekana sahip. Kokpitte kullanılan kaplamalar ve işçilik, Evoque modelinden bir kademe daha iyi. İrili ufaklı küçük gözler hayatı kolaylaştıran detaylar.

3 kollu direksiyon üzerindeki düğmelerle pek çok işlemi ellerinizi kaldırmadan yapabiliyorsunuz. Ayrıca direksiyon ardındaki kulakçıklarla vites değiştirmek de mümkün. Fakat alışılmış yerin çok üstüne konumlandırılan cam kumandalarının kullanımı zor.

Orta konsolun en üstünde 8 inçlik bir ekran bulunuyor. Dokunmatik hassasiyeti ortalamalarda olan bu ekran ile pek çok işlemi yapabilmek mümkün. Alt kısımda, havalandırma kumandaları yer alıyor. Vites kolu, dairesel formda ve aracı çalıştırırken ve durdururken görsel bir şov yapıyor.

Araç ön bölümde yeterli genişliği sunuyor. Elektrikli koltuklar ile ayar yapmak çok kolay. Arka kısımda da genişlik fazlasıyla yeterli. Araç 5 kişilik versiyonunda 981 litrelik bagaj hacmine sahip.

Land Rover Discovery Sport şu anda, Ford’un ürettiği motorlardan can buluyor. 2015 sonunda ise Jaguar-Land Rover’ın yeni motorlarına kavuşacak.

Test aracımızda 2 litre hacminde Ecoboost ailesine mensup motor kullanılıyordu. Turbo destekli bu motor 5800 devirde 240 beygir güç, 1750 devirdeyse 340 Nm tork üretiyor.

Sürekli dört tekerlekten çekişli olan araçta motorun gücü, tekerleklere ZF firması tarafından geliştirilen 9 kademeli, tam otomatik bir şanzımanla aktarılıyor. 9HP48 kod ismine sahip bu şanzımanın ağırlığı sadece 86 kg.

Land Rover Discovery Sport, fabrika verilerine göre 0’dan saatte 100 km hıza 8.2 saniyede ulaşıyor. Ara hızlanmada başarılı olan motor, şanzımanı vites düşürmesi konusunda biraz bekliyor. Neyse ki bu durum, şanzımanın Sport konumunda büyük ölçüde gideriliyor.

Benzinli motor ve ağır karoser birleşimi, şanzıman ne kadar yardımcı olsa da ekonomik olamıyor. Testimiz boyunca sakin kullanımlarda tüketimi 11 litrenin altına düşüremedik. Biraz performanslı kullandığımızdaysa kolaylıkla 15 litrelik tüketim ortalaması ile karşılaşılıyor.

Land Rover Discovery Sport, ismindeki gibi sportif bir yol tutuşa sahip. Araç yüksek yapısına karşın virajlarda güven veriyor. Yol tutuş artırılırken konfordan da ödün verilmemiş. Çok kısa darbeler hariç yoldan gelen titreşimler iyi sönümleniyor.

Discovery Sport’un standart versiyonunda güç 5. Jenerasyon Haldex sistemle 4 tekerleğe iletiliyor. Ancak opsiyonel Aktif Güç Aktarma Organları donanımı satın alınırsa, GKN tarafından geliştirilen Haldex’e göre daha verimli bir çekiş sistemine sahip olunabiliyor.

Her iki versiyonda da Land Rover’ın tescilli Terrain Response sistemi sunuluyor ve orta konsoldaki bir butonla zemine göre çekiş ayarlanabiliyor. Land Rover Discovery Sport 25 derece yaklaşma, 31 derece uzaklaşma, 21 derece tepe açısına sahip.

Land Rover Discovery Sport başarılı bir araç olmuş. Tek eksiği yüksek ÖTV sebebiyle 2.2 litrelik dizel motorunun Türkiye’de satılmıyor oluşu. Benzinli motorun yakıt tüketimini yüksek bulanlar yıl sonunda pazarda olacak 2 litrelik dizel motoru beklemeliler.

Keyifli sürüşler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz