SEAT, tarihindeki en çok satan modeli olan Ibiza’nın 30’uncu yaşını kutluyor. Bugüne kadar geliştirilen 4 nesliyle, 5 milyon adetlik bir satış rakamına ulaşan Ibiza, genç ruhu, sportifliği, dinamizmi ve verimliliği ile 30 yıldır kullanıcıları ile buluşuyor.

 

İlk kez 1984 Paris Otomobil Fuarı’nda görücüye çıkan Ibiza, o günden bu yana SEAT markasının en popüler modeli oldu. Ibiza, İspanya’nın renkli ve heyecanlı ruhunu yansıtan bir model olarak, ilk yılında büyük ilgi gördü. Akdeniz’in partileri ve dinamizmiyle ünlü adasından ismini alan Ibiza, birkaç yıl içinde Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere, Portekiz ve Meksika’da beğenilen bir model olmayı başardı.

 

İlk motoru Porsche geliştirdi.

Tasarım Ibiza için her zaman en önemli noktalardan biri oldu. Markanın tasarım DNA’sını yansıtan model, mühendisler veya tasarımcılar değişse de ruhundan bir şey kaybetmedi. Dört nesli de otomotiv dünyasının saygın isimleri tarafından tasarlandı. İlk nesil (1984-1993), ünlü İtalyan tasarımcı ve Italdesign firmasının sahibi Giorgio Giugiaro’nun imzasını taşıyordu. İlk Ibiza, Karmann tarafından geliştirilen karoser ve Porsche’nin geliştirdiği “System Porsche” motor teknolojisiyle yollara çıktı.

 

Hep en iyiler tarafından tasarlandı

İkinci nesil (1993-2002) de yine Giugiaro’nun tasarımının, daha yuvarlak hatlarına ve o zamanlarda üst segmentlerin sahip olduğu mühendislik dokunuşlarına sahipti. Şu anda Volkswagen Grubu Baş Tasarımcısı Walter de Silva’nın tasarladığı üçüncü nesil Ibiza (2002-2008), motor yelpazesi, üretim kalitesi ve dinamik performansıyla öne çıkıyordu. “Çevik Şasi” adı verilen konsept, dikkat çekici tasarımı çeviklikle buluşturdu.

 

Ibiza’nın şu anki neslinin tasarımını ise SEAT Baş Tasarımcısı Luc Donckerwolke üstlendi. “Ok Tasarımı” adı verilen konsept ile tasarlanan son nesil Ibiza, gövde kısmındaki geometrik çizgileri ve yan bölümlerdeki dinamik çizgileriyle önceki nesillere göre daha sportif görünümü ile dikkat çekiyor.

 

Ibiza’nın yarışçıları

SEAT Ibiza ailesinin ilk sporcusu, 100 HP gücündeki SXI oldu. Bu model, bugün de kendine has bir hayran kitlesi olan CUPRA (Cup Racing) ve FR (Formula Racing) versiyonların atasıydı. 1996 yılında SEAT, 150 HP güç üreten iki litre motora sahip CUPRA versiyonuyla yüksek performansı, sportif görünüm ile buluşturdu. FIA 2 Litre Dünya Ralli Şampiyonası’nda yarışan Ibiza Kit Car, 1996, 1997 ve 1998 yıllarında yarışlardan zafer ile ayrıldı.

 

Ibiza hakkında

 

  • SEAT Ibiza, 1992 Barselona Olimpiyatlarının resmi aracı olarak seçildi.
  • İkinci nesil, 90 HP TDI motorunu segmentinde kullanan ilk otomobil oldu.
  • Ibiza, segmentinde ESP’yi opsiyonel olarak sunan ilk model oldu.
  • Nesillere göre satışlar

−  Ibiza I, 1984-1993: 1.308.461

−  Ibiza II, 1993-2002: 1.522.607

−  Ibiza III, 2002-2008: 1.221.200

−  Ibiza IV, 2008- 2014: 924.183

  • Şu anda Türkiye’de 33.000’den başlayan tavsiye edilen anahtar teslim fiyatlarla SEAT Ibiza’ya ulaşmak mümkün.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Merkezi Martorell (Barcelona)’de olan SEAT, Volkswagen Group’un bir üyesi olarak, tasarım, geliştirme, üretim ve pazarlama faaliyetlerini bir çatı altında yürüten İspanya’nın tek markasıdır. Üretiminin yüzde 80’den fazla bir bölümünü, tüm dünya genelindeki 75’den fazla  ülkeye ihraç eden SEAT, 2013 yılında 355 bin’den fazla araç satışı gerçekleştirdi.

 

Halen Barcelona’daki üç üretim merkezi; Zona Franca, El Prat de Llobregat ve Martorell’de 14 bin istihdam kapasitesiyle başta Ibiza ve Leon olmak üzere markanın tüm modellerinin üretimini gerçekleştiren SEAT ayrıca, Volkswagen Group’un Palmela (Portekiz)’daki tesislerinde Alhambra, Bratislava (Slovakya)’daki tesislerinde Mii ve Mladá Boleslav (Çek Cumhuriyeti)’daki tesislerinde de Toledo üretiyor.

 

SEAT ayrıca, bine yakın mühendisin, markayı AR-GE’de yenilikçi endüstriyel yatırımcı olarak İspanya’nın bir numarasına taşımak amacıyla bir ‘bilgi merkezi’nde biraraya geldiği Teknik Merkez’e de sahip.Çevrenin korunması için verdiği taahhütlere paralel olarak SEAT, sürdürülebilirlik ile ilgili aktivitelerini karbon emisyonun azaltılması, enerji verimliliği, kaynakların verimli kullanılması ve geri dönüşüm gibi konulara dayandırmaktadır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz