Renault’nun pek de inanmadığı araçlarından biri olan Koleos, bu kez 2. Nesliyle bambaşka bir kimlik kazanmış. Başarı içinse Nissan’ın kapısı bir kez daha çalınmış.

İlk kez 2007 yılında pazara sunulan Renault Koleos, o dönem de Nissan X-Trail ile aynı platformu paylaşmıştı. Ama o zamanlar her iki marka da bu segmentteki SUV’larının 4×4 olması gerektiğine inanıyordu. Bu öngörü iki taraf için de pek hayırlı olmamıştı.

Şimdiyse X-Trail’in ardından yeni Koleos da daha şehirli bir hale dönüşmüş. Renault’nun, Talisman ile başlattığı ön tasarım dili yeni Koleos modeline de yansımış. C şeklinde LED gündüz farları ön bölümün en çekici parçası. Büyük radyatör ve logo da dikkatlerden kaçmıyor.

Aracın yan tasarımına geçtiğimizde büyüklüğü hemen fark ediliyor. Baz donanım olan Touch serisinde 17 inçlik jantlar sunulurken, Icon donanımla birlikte jant boyutu 18 inçe yükseliyor.

Koleos’un arka tasarımında Talisman ve Megane ailesindeki büyük yatay stoplar kullanılmış. Arka bölümün altındaki krom detaylarsa kalite algısını artırıyor.

Renault Megane’dan Talisman’a kadar hep aynı iç mekânı kullanıyor. Koleos da bu furyadan nasibini almış. Malzeme kalitesi düzeyiyse Talisman seviyesinde.

Orta konsolda yeni Renault modellerinde görmeye alışık olduğumuz 8.7 inç büyüklüğünde ekran yer alıyor. Alt donanımdaysa ekranın boyu 7 inçe düşüyor ve yatay hale geliyor. Ekranın dokunma hassasiyeti iyi fakat menü geçiş hızları yavaş kalıyor. Ara yüz olaraksa R-Link’in ikinci jenerasyonunu kullanıyor.

Araçta yarı dijital bir gösterge gurubu var. Sadece orta bölüm dijital ve kısıtlı seçeneklerle özelleştirilebiliyor.

Renault Koleos, 4.672 mm uzunluğa, 1.843 mm genişliğe, 1.678 mm yüksekliğe ve 2.705 mm aks mesafesine sahip. Bu sayede önde ve arkada geniş bir diz alanı sunuyor. Özellikle arka diz mesafesi etkileyici.

Aracın bagaj hacmi de yeterli. 539 litrelik hacmin yanında, iç mekânda, vites kolu önünde ve kapı içlerinde bolca kullanışlı alan bulunuyor.

Renault Koleos Türkiye’de 1.6 litrelik turbo-dizel motor ile satılıyor. İstek üzerine 2 litre dizel 4×4 versiyon da getiriliyor.

1.6 litrelik motor 4000 devirde 130 beygir güç üretiyor. 1750 devirde ise 320 Nm tork çıkışına sahip. Euro 6 emisyon normuna uygun motor 7 ileri CVT şanzıman ile kombine edilmiş. Normalde EDC; çift kavramalı otomatikleştirilmiş şanzıman kullanan Fransız üretici, Koleos’da tercihini CVT’den yana kullanmış.

Koleos, 0-100 hızlanmasını fabrika verilerine göre 12.9 saniyede tamamlıyor. CVT şanzıman konfor odaklı yapısıyla öne çıkıyor. Performans konusundaysa kullanıcısını tatmin etmiyor.

Araç boyutlarına göre ekonomik olmayı da başarıyor. 7 litrelik test tüketim ortalamamızı uzun yolda 6 litre dolaylarına indirebildik.

Koleos, konforlu bir SUV.  Hatta kompakt crossoverların genelde sert karakterli olması sebebiyle bu durum bizi şaşırtmadı değil. Süspansiyon, kısa darbeleri bile başarıyla sönümlüyor.

Konfor, beraberinde yol tutuş sorunlarını da getiriyor. Aracın gövde salınımları belirgin. Ayrıca ön bölümün ağır oluşu ıslak zeminde, önden kaymayı beraberinde getiriyor.

Renault, yeni Koleos’da doğru yolu bulmuşa benziyor. Artık o eskilerin 4×4 çekişli, çok tüketen SUV’larını satmak zor. Yeni Koleos bunlardan vazgeçerek konfor odaklı bir araca dönüşmüş. Yeterli ekonomiyi sunuyor ve keyif veriyor. Bizce bu segmentte bir oyuncu arıyorsanız, seçim listenize Koleos’u da eklemelisiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz