Bugün sizler için çok sıra dışı bir modeli; Citroen C4 Cactus’ü inceleyeceğiz.

Citroen C4 Cactus, isminde C4’ü barındırsa da, platform olarak C3’ün geliştirildiği PF1 ismindeki alt yapıyı kullanıyor.

Markayı B segment crossoverlar arasında temsil eden Cactus’ün en büyük rakipleri Nissan Juke, Renault Captur ve Peugeot 2008.

Sıra dışı bir tasarıma sahip olan Citroen C4 Cactus ’ün ön bölümü, Picasso modelinden tanıdık. Ön bölümde büyük bir marka logosu, ince farlar ve küçük radyatör ızgarası dikkat çekiyor.

Yan bölümde en dikkat çekici parça ‘Airbump’ ismi verilen plastik kaplamalar. İçerisi hava dolu olan bu plastik parçalar, şehir içi ufak kazalarda ve dar alanlarda yaşanan kapı vuruklarını tolere edebiliyor.

Farklı çizgiler arka bölümde de devam ediyor. Ancak bagaj kapağının komple plastikle kaplanması hoş görünmemiş. Aracın sportif hatları tavan rayları ile desteklenmiş.

Citroen tasarımcıları, aracın dışı gibi iç mekanını da alışılmıştan çok farklı tasarlamışlar. Kokpitin üst kısmındaki malzemeler kaliteli iken bu kalite alt kısma doğru dramatik bir şekilde düşüyor.

Altı düzleştirilmiş direksiyon ardında, ince dijital bir gösterge bulunuyor. Büyük bir hız göstergesinden oluşan bu kısım zamanının ilerisinde bir görünüme sahip.

Orta konsolda ilk dikkat çeken unsur, vites kolunun olmaması. Vites kolu buton şeklinde tasarlanmış. Böyle bir kullanımın ne kadar pratik olduğu tartışılır. Yine el freni de farklı bir tasarıma sahip.

Aracın orta konsolunda az sayıda buton bulunuyor. Klima ve müzik sistemi kumandaları büyük ekrana taşınmış. C4 Picasso ve Peugeot 308 modelinden tanıdığımız bu sistem ne yazık ki kullanışsız. Üstelik sürüş anında güvenliği de tehlikeye düşürüyor.

Citroen C4 Cactus’ün ön bölümünde yeterli alan sunuluyor. Fakat platformunun B sınıfı olması, arkada bir miktar darlığı da beraberinde getiriyor. Bagaj hacmiyse 358 litre.

Aracın torpido gözü ön konsolun üstüne konulmuş. Normalde bu alanda olan hava yastığı ise kaza anında tavandan çıkıyor.

Cactus, Türkiye’de 1.2 litre benzinli ve 1.6 litre dizel motorlarla satılıyor. Test aracımızdaki 1.6 litrelik ünite 3750 devirde 92 beygir güç, 1750 devirde ise 230 Nm tork üretiyor.

Canlı bir karaktere sahip olan motor ne yazık ki ETG6 ismi verilen otomatikleştirilmiş şanzıman sebebiyle dizginleniyor. Bu şanzımanın konfor düzeyi de başarılı değil. Araç fabrika verilerine göre 0’dan saatte 100 km hıza 12.6 saniyede ulaşıyor.

Daha önceleri de pek çok kez farklı araçlarda kullandığımız 1.6 litrelik dizel motor, ekonomisiyle Cactus modelinde de bizi şaşırtmadı. Karma yakıt tüketimi, fabrika verilerine göre 3.6 litre olan araçla biz testimiz sonunda 5 litrelik bir ortalama yakaladık.

Citroen C4 Cactus’un süspansiyonu göreceli olarak yumuşak. Bu sebeple şehir içinde konfor düzeyi yüksek. Bu durum virajlarda limitleri düşürmüş. Çok zorlandığında önden kayan araçta ESP sistemi standart olarak sunuluyor.

Citroen, Cactus ile farklı olmayı başarmış. Ancak iç mekân genişliği ve kalitesi konusunda elinin çok güçlü olduğunu söylemek zor. Bizce ortaya merak edilen ama beklendiği kadar satmayacak bir otomobil çıkmış.

Keyifli sürüşler

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz