Bugüne kadar Türkiye’de hibrit dendiğinde akla gelen tek marka Toyota idi. Ancak artık bu yarışta Hyundai de var. Onun kozu ise Ioniq modeli…

Hyundai’deki gelişim son hızıyla devam ediyor. İçten yanmalı, hidrojenli derken marka şimdi de hibrit bir otomobille karşımızda. İsmi de teknolojisine yaraşır cinsten; Ioniq.

Otomobili önden incelediğimizde markanın diğer modellerini andırdığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunu yaratansa altıgen ön ızgara oluyor. Aracın gündüz aydınlatmaları ilginç. Klasik farların içindeki bumerang şekilli şeridi ilk başta gündüz aydınlatması sansak da gerçekte, sis farlarının olduğu bölümdeki noktasal LED’ler bu işi üstleniyor.

Hyundai Ioniq yandan bir liftback modelde ne varsa hepsini bize sunuyor. Kısa ve küt bagaj çıkıntısı dikkat çekerken, köşeli çamurluklar da aracı büyük göstermeye çalışıyor. Kapı altlarına yerleştirilen çıtalar şık görünüyor.

Arka bölümde ise yanlara doğru uzatılmış stoplar kullanılmış. LED destekli stoplar aracı teknolojik gösteriyor. Ayrıca çift parçalı arka cam da dikkat çekici. Tamponun altında gövdeden farklı bir detay da kullanılmış.

Hibrit demek, temelde daha çevreci demek. Bu, iç mekânda kullanılan malzemelerde de kendisini gösteriyor. Yumuşak kapı pervazlarında yüzde 25 oranında şeker kamışı kullanılmış. Plastik kısımlardaysa volkanik taş alaşımlarına yer verilmiş.

Altı düz direksiyon iç mekâna sportiflik katmış. Hyundai i30’dan hatırladığımız direksiyon simidi üzerindeki kumandalar ile sürücünün erişim kabiliyeti yükselmiş. Gösterge paneli tümüyle dijital. Ancak bunu söylerken Peugeot 3008’deki gibi bir gösterge hayali kurmayın.

Orta konsolda sunulan 8 inçlik ekran kullanışlı. Apple CarPlay, Android Auto gibi yazılımları destekleyen bu ekran, navigasyon desteği de sunuyor. Gerektiğinde bu ekranın geri park kamerasının görüntüsünü iç mekâna yansıttığını da belirtelim. Ayrıca ekrandan aracın enerji kullanımını da anlık görebiliyorsunuz.

Hyundai Ioniq, 4470 mm uzunluğa, 1820 mm genişliğe, 1450 mm yüksekliğe ve 2700 mm aks mesafesine sahip. Vites önünde ve arkasında yeteri kadar alan sunulmuş. Ayrıca kapı iç cepler ve kolçak da fazlasıyla geniş.  Önde ve arkada sunulan alan yeterli. Baş ve diz mesafesi konusunda herhangi bir sorun yaşanmıyor.

Modelin sunduğu bagaj hacmi ise 443 litre. Bu arada araç liftback olduğundan bagaj kapağı arka camla birlikte açılıyor. Bu sayede yükleme ve indirme kolaylaşıyor.

Peki Ioniq’i standart otomobillerden ayıran ne? Elbette güç üniteleri ve onların senkronize çalışması. Otomobilin kalbindeki ana ünite klasik benzinli bir motor. Bu motor Kappa ailesine mensup ve 1.6 litre hacminde. Motor, direkt enjeksiyon sistemine de sahip.

Benzinli motor 5700 devirde 105 beygir güç, 4000 devirdeyse 147 Nm tork üretiyor. Elektrikli motorsa 43.5 beygirlik bir güç çıkışına sahip. Araçta motorların güçleri 6 ileri, çift kavramalı, otomatikleştirilmiş şanzıman DCT ile ön tekerleklere iletiliyor.

Ioniq, 0-100 hızlanmasını 11.1 saniyede tamamlıyor. Otomobil ilk kalkışlarda gaz pedalına çok basılmadığında sadece elektrikli motorla ilerliyor. Bu motorun gücüyse 1.56 kilovatlık lityum iyon pillerden geliyor. Saatte 120 km hıza kadar sadece elektrikli motorla ilerlemek mümkün.

Fren yapıldığında ya da ayak gazdan çekildiğinde araç pillerini şarj ediyor. Performansa ihtiyaç olduğunda veya pillerin şarjı azaldığında benzinli motor devreye giriyor.

Benzinli motoru minimum devreye sokmayı hedefleyen bir kullanım tarzı edinirseniz hibrid teknolojisi yakıt tüketiminde yüzünüzü güldürmeyi biliyor. Testimiz sonucunda yakaladığımız 5.5 litrelik tüketim ortalaması bunu kanıtlıyor.

Araçta orta sertlikte süspansiyonlar kullanılmış. Sistem pek çok yol kusurunu başarıyla abzorbe ediyor. İş virajlara geldiğinde sürüş karakteri aynı Toyota’nın hibrit modelleri gibi. Tabandaki piller aracın viraj kabiliyetini ve tepkilerini değiştiriyor. İlk kayma belirgin bir şekilde önden yaşanıyor.

Özetle Ioniq, ilk alım fiyatıyla korkutsa da sunduğu donanımlarla aslında çok da pahalı olmadığını gösteriyor. Elektrikli ve hafızalı sürücü koltuğu, koltuk ısıtma-soğutma ve direksiyon ısıtma sistemi bile etkileyici donanımlardan bir kaçı. Üstelik hibrit otomobilleri kullanmayı öğrenenler için gerçekten ekonomik de olmayı başarıyor. Eğer otomobil alımında biraz daha cesur olanlardansanız Ioniq denenmesi gereken bir otomobil.

 

Keyifli sürüşler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz