Sizlerle daha önce ilk detaylarını paylaştığımız yeni Dacia Duster hakkında resmi bilgiler açıklandı. Kısa zaman içinde Türkiye’de satışa sunulması beklenen aracı gelin yakından tanıyalım.

Frankfurt Otomobil Fuarı’nda ilk kez görücüye çıkan Dacia Duster, marka tarafından ikinci nesil olarak isimlendirilse de detaylara inildiğinde kapsamlı bir makyaj gibi duruyor. Bildiğiniz üzere Duster, 2010’da tanıtılmış ve 2013’te makyajlanmıştı.

Peki; araçta neler değişmiş? Ön bölümde radyatör ızgarası büyütülmüş ve farlar köşelere alınmış. Böylece aracın daha geniş görünmesi sağlanmış. Aynalar dahil 2052 mm’lik genişlik, eskisine göre 5 cm büyüme anlamına geliyor.

Aracın farları da tamamen yenilenmiş. 3 bölgeli farlar LED gündüz aydınlatmasını da bünyesinde barındırıyor.
Yan kısımda, önceki modele göre, değişim kısıtlı kalmış. Otomobilin ön camı 10 cm öne alınmış ve bu sayede iç mekân genişletilmiş. Alüminyum tavan rayları, araca güçlü bir görünüm katmış. Yeni 17 inçlik alaşım jantlar da bu hissi yaratıyor.
Arka kısımda yepyeni bir stop tasarımı göze çarpıyor. Jeep Renegade modelini andıran ve 4 kareden oluşan stoplar aracın en köşe noktalarına yerleştirilmiş.

Aracın iç mekânıysa tam anlamıyla baştan yaratılmış. Öncelikle orta konsol eskisine göre 74 mm daha yükseğe konumlanmış. Bu sayede MediaNav dokunmatik multimedya sisteminin kullanımı kolaylaşmış. Gösterge tablosu da daha modern bir yapıya kavuşmuş.
Eski modelde sadece yükseklik ayarı olan direksiyon artık hem yükseklik hem de derinlik ayarına sahip olacak. Sürücü koltuğu artık kol dayamasıyla birlikte gelirken fonksiyonları arttırılmış. Koltukların oturma kısmı da 2 cm uzatılarak daha destekleyici hale gelmiş.
En önemlisi de yeni Dacia Duster’ın iç mekân kalitesinin de belirgin bir düzeyde artırıldığı iddia ediliyor.

Otomobilin 2.674 mm’lik aks aralığı değişmemiş. İç mekanda 27.2 litrelik saklama gözü sunulmaya başlanmış. Bu alanların en önemlisi de yolcu koltuğunun altındaki 2.8 litrelik alan olmuş.

2 çeker versiyonlarda 478 litre, 4 çeker versiyonlardaysa 467 litre bagaj hacmi sunuluyor. Bu hacim önceki nesilde sırası ile 475 ve 408 litre idi.

Araç yenilenirken yalıtım konusunda da gelişim hedeflenmiş. Kabin ve motor kaputunda, ses emen malzeme oranı yüzde 20’den 50’ye çıkmış. 0.35 mm kalınlığında bir ön cam kullanılmaya başlanmış. Ön bölümde daha rijit malzemeler kullanılarak titreşim de azaltılmış.
Yeni Duster eski modeldeki hidrolik direksiyonu terk etmiş. Yeni elektrik destekli bir direksiyon kullanılarak direksiyonu çevirmek yüzde 35 kolaylaşmış.
Ön ve arka kameraların yanında yanda da kamera kullanılmış. Bu sayede park anında kuşbakışı görünüm orta konsola yansıtılabiliyor.

Aracın arazi kabiliyetleri ise geliştirilmiş. Yokuş destek sistemleri ile arazide inişler ve çıkışlar kolaylaşmış. 4×4 monitor sistemi ile pusula ve aracın açısı sürekli sürücüye iletilir olmuş. Ancak yaklaşma açısı 1 derece kadar iyileşirken, ayrılma açısında 1 dereceye yaklaşan bir gerileme olmuş.
Dacia Duster’da artık anahtarsız giriş sistemi de bulunuyor. Güvenlik anlamında gövde saçı 0.2 mm kalınlaştırılmış. Yeni tampon ve motor kaputu kaza anında yayalara en az zararı verecek şekilde tasarlanmış. ESP gibi sistemlerin haricinde araçta kör nokta uyarı sistemi de sunuluyor.

Motor seçeneklerine gelecek olursak; baz seçenek 1.6 litrelik atmosferik-benzinli seçenek olacak. 115 beygirlik bu motorun hem 4×2 hem de 4×4 seçenekleri olacak. Ayrıca LPG’li versiyonu da satılacak.

Diğer benzinli motorsa 1.2 litrelik turbo ünite… Bu motor 125 beygir güce ve 205 Nm torka sahip. 4×4 opsiyonu da bulanan bu seçenek 6,2 ile 6,4 litre arasında değişen bir tüketim ortalaması sunuyor.

Dizel cephesindeyse tüm motorlar 1.5 litre hacminde. Baz seçenek 90 beygirlik versiyon. Bu seçenek sadece 4×2 ve manuel şanzımanla satılacak.

110 beygirlik versiyonunsa EDC şanzımanlı bir otomatik seçeneği olacak. Ayrıca istenirse yine aynı motorla donatılmış, 4×4 versiyon da alınabilecek. 260 Nm tork çıkışına sahip bu motorun tüketim ortalaması 4.4 ile 4.7 litre arasında değişiyor.

Yeni Dacia Duster’ın 2018 yılı ile birlikte Türkiye yollarında olması bekleniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz