Aras Kargo, %100 elektrikli araç sayısını 39’a yükseltti, Türkiye’nin en geniş elektrikli ticari araç filosuna sahip oldu. 5 milyon TL yatırım maliyeti üstlenen Aras Kargo, yakıt maliyetinde ayda %10 tasarruf edecek, doğa dostu araçlar sayesinde 5.787 ton karbon salınımına engel olunacak. Bu da doğaya 8 yılda 18 bin yeni ağaç dikmiş kadar katkı sağlıyor.
Türkiye’nin öncü ve yenilikçi kargo şirketi Aras Kargo, elektrikli araç sayısını 39’a çıkararak Türkiye’nin en büyük elektrikli araç filosunun sahibi oldu. Filoya eklenen 30 yeni aracın tanıtımı için düzenlenen basın toplantısı, İstanbul’da Yıldız Park’ında benimsenen çevreci konsepte uygun yapıldı.
2011 yılında ticari filosuna elektrikli araç alan ilk Türk kargo şirketi olan Aras kargo 3 yıldır 9 araçla özellikle şehir içi dağıtımda pilot olarak çalışıyordu. Araçların hat optimizasyonuna uygun kullanılması ve şarj ünitelerinin verimlilik testlerini Aras Kargo araçların sayısını artırmaya karar verdi.
Evrim Aras: “5 milyon TL’lik maliyetle en geniş %100 elektrikli ticari filoyu yöneteceğiz”
Toplantıda şirketlerin en büyük sorumluluğunun çevreye ve insana dost teknolojileri deneyimleyerek, kendi iş yapış biçimlerini verimlilik üzerine inşa etmeleri olduğunu belirten Aras Kargo Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Evrim Aras sözlerine şöyle devam etti: “Sektörümüz doğası gereği çevreci değil ne yazık ki. 3320 aracımızla Türkiye’yi karış karış dolaşıyor, günde 400 bine yakın gönderi taşıyoruz. Doğada önemli miktarda karbon ayakizi bırakıyoruz. Bir günde tüm filomuzu doğa dostu teknolojiyle yenileyemeyiz elbet ama bir yerden başlamamız gerekiyordu. 2011’de attığımız adımı, verimliliğinden emin olunca 2014’te ilerlettik ve 5 milyon TL’lik maliyet yükünü üstlendik. Bugün 39 aracımız özellikle büyük şehirlerde müşterilerine gönderilerini doğaya mümkün olduğunca koruyarak teslim ediyorlar”.
18 bin ağaç dikmiş kadar katkı sağlıyor
Aras Kargo’nun attığı bu doğa dostu adımla elektrikli araçların ortalama araç ömrü olan 8 yılda 5.787 ton karbon salınımına engel olmuş olacağına dikkat çeken Evrim Aras bunun da doğaya yaklaşık yeni 18 bin ağaç dikilmesi halinde yaratacağı faydaya eşit olduğunu söyledi. (Rakamlar carbonfootprint.com ve TEMA Vakfı hesaplamalarıyla belirlenmiştir)

Minimum karbon salınımı için 430 araç gençleştirildi
Elektrikli araçların İstanbul’un dışında Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli’nde de hizmet vereceğini belirten Evrim Aras, doğa dostu adımlarından birinin de filo gençleştirme olduğuna dikkat çekti. Aras “Mevcut araç filomuzda 430 aracı yeniledik. Kalan yaşlı araçların gençleşmesi adına yatırım planlarımızı 2015’te de sürdüreceğiz. Bir yandan elektrikli araçlarla çevreye olan duyarlılığımızı gösterirken aldığımız yeni araçlarla da karbon salınımını minimuma indirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Evrim Aras: “Avrupa’da Türkiye’nin tersine çevre dostu araçlar için teşvik var”
Evrim Aras, konuşmasında Avrupa’nın aksine şu anda elektrikli ticari araçlar için vergi avantajı sağlanmadığına da değindi. Aras, “Devletin, gerek çevreye gerekse ekonomiye olan pozitif katkısını göz önünde bulundurarak elektrikli araçlar için bazı teşvikler sağlaması gerektiğine inanıyoruz” dedi. Elektrikli araçların özellikle filo yönetiminde yaygın kullanılmamasının altında yatan nedenlerden birinin de müşterilerin şarj ünitelerinin yaygın olmayışına karşı tedirgin olduğunu da anlatan Evrim Aras devletin bu konu da destek olabileceğinin altını çizdi.

BD Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Osman Boyner :

Aras Kargo’nun elektrikli araçlarını BD Otomotiv üretiyor. 2011 yılından itibaren Türkiye’de gerçekleştirdiği üretim ve satış faaliyetleri ile elektrikli hafif ticari araç alanına ülkemizde yatırım yapan ilk ve tek Türk firması BD Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Osman Boyner de şöyle dedi: “Firmamız ile işbirliği içerisinde olan Türkiye’nin yeniliğe açık öncü firmaları ilk aşamada belli adetlerle oluşturdukları elektrikli araç filolarını, yapılan denemelerden doğan sonuçları görerek Aras Kargo’nun da bugün bizi bir araya getirme sebebinde olduğu gibi, genişletme yoluna gitmektedirler.
Aras Kargo farklı yük kapasitelerine sahip 9 adet araç ile oluşturulan ilk elektrikli araç filosundan edindiği deneyimlerinde verimlilik ve kullanım kolaylığı boyutlarında sergilenen performans neticesinde , BD Otomotiv ile 30 elektrikli aracı daha filosuna katma konusunda anlaşmaya vardı. Böylelikle Aras Kargo Türkiye’nin en büyük elektrikli ticari araç kullanan şirketi haline geldi.
400 elektrikli aracımızın bugüne kadar katettiği yol 20.000.000 kilometreye ulaştı. Bunun sağladığı güven ve tecrübe ile BD Otomotiv olarak hedefimiz 2014 yılı içerisinde Aras Kargo ve diğer müşterilerimizin de filolarındaki elektrikli araç sayısını arttırmak suretiyle doğaya ve insana saygılı bu araçların konvansiyonel araçların yerini daha fazla almasını sağlamak olacak “.

***********KUTU************KUTU*************KUTU************
Aras Kargo kimlik bilgileri:

Kuruluş yılı: 1979
(Aras Pazarlama ve Dağıtım)
Çalışan sayısı: 11.755
(kadrolu, sözleşmeli personel ve acente ve şube çalışanları ile beraber)
Bölge müdürlüğü sayısı: 19
Şube sayısı: 846
Transfer merkezi sayısı: 28
Araç sayısı: 3320

***********KUTU************KUTU*************KUTU************

Aras Kargo’nun çevre karnesi:
• %100 elektrikli 9 araca ek olarak yeni 30 araç alındı.
• 430 yeni araçla filo gençleştirildi.
• Enerji verimliliği konusu ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi entegre edildi.
• Minimum emisyon hedefiyle Hat Optimizasyon Projesi hayata geçirildi.
• Tüm Aras Kargo şubelerine atık kâğıtların değerlendirilmesi için geri dönüşüm kutuları yerleştirildi.
• Tüm kargo poşetleri doğada çözünülebilir özellikli malzemeye göre basıldı ve dağıtıldı.
• Elektrik tüketimlerinin azaltılmasına yönelik olarak ledli aydınlatma ve fotosel sistemlerine geçildi, %25 enerji tasarrufu sağlandı.
• Şebeke suyu kullanımında tasarrufa gidilmesi için debilimitörlü armatürlerin kullanımına geçildi, %25 su tasarrufu sağlandı.
• Şube tabelalarına zaman ayarlı aydınlatma sistemi takıldı.
• Şubelerde doğada %100 çözünür malzemeden yapılan malzemeler kullanılıyor.
• Boğaziçi Transfer merkezinde atık toplama ve su arıtma tesisi kuruldu.
• Sadece 2013 yılında toplanan atık miktarı 265 ton oldu
• Transfer merkezlerinde kullanılan forklift ve transpaletlerde akülü sisteme geçildi.
• Transfer merkezlerindeki ısıtma sistemleri elektrikli sistemlerden doğalgazla çalışan sistemlere çevrildi.
• Küresel ısınmayla mücadele etmek için ÇEKÜL Vakfı’yla birlikte “Yeşile Hayat Hayata Yeşil” kampanyası hayata geçirildi. Kampanya kapsamında bugüne kadar 138 bin ağaç dikildi.
• Kırtasiye malzemelerinin tüm Türkiye genelindeki yapıda merkezi satın alınması kararı ile %20 kağıt tasarrufu sağlandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz