Bugün sizler için inceleyeceğimiz otomobil, tam bir satış rekortmeni. Uzun yıllardır Türkiye’nin en çok satan otomobili olan Renault Symbol, nam-ı diğer Röno Sümbül, 2013 ilkbaharından bu yana 3. Nesliyle satılıyor.
İlk ve ikinci nesil Renault Symbol modelleri, Türkiye’de tasarlanmış ve Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında üretilmişti. Ancak üçüncü nesil, yeni Dacia Logan ile aynı görünüme sahip ve artık markanın Romanya’daki fabrikasında üretiliyor.
Otomobilin dış tasarımı, geçmiş modellere göre daha sert ve olgun görünüyor. Clio ile büyümeye başlayan marka logosu, Symbol’ün de ön bölümünde göze çarpıyor.
Yan tasarımda köşeli hatlar dikkat çekiyor. Bu kısımda, alışılmış Dacia hatlarını görmek mümkün. Maliyeti düşük tutmak için girintisi ve çıkıntısı bol bir tasarım yerine düz bir yapı tercih edilmiş. Eski modelde arkaya oturanların en büyük şikâyeti olan alçalan tavan bölümü, yeni modelde nihayet iyileştirilmiş.
Arka kısımda, büyük bagaj kapağı ve ‘symbol’ yazısı öne çıkıyor. Stoplar kare formlu tasarlanmış. Bagaj kapağının üzerinde doğal formlu bir spoyler oluşturulmuş.
Aracın iç mekanı da Dacia tasarımına sahip. Logan’dan Symbol’e dönüşürken ön cam kumandaları kapı içlerine alınmış. Yine Logan’dan kalan orta konsoldaki cam butonları ise arka camları kontrol ediyor.
Orta konsolda Dacia’daki ismiyle MediaNAV, Renault’daki ismiyle R-NAV sistemi ve onun 7 inçlik ekranı bulunuyor. Opsiyonel alınan bu dokunmatik sistem, navigasyon desteğine de sahip.
Orta konsolun en altında yeni Clio modelinden alınan klima kumandaları bulunuyor. Kabindeki kalite düzeyi geçmiş modele göre daha iyi. Ancak segmentinde bu alanda Symbol’ün önünde geçecek otomobiller de var.
Renault Symbol 4.348 mm uzunluğa, 1.733 mm genişliğe, 1.517 mm yüksekliğe ve 2.634 mm dingil mesafesine sahip. Eski modele göre artan uzunluk, özellikle arka kısımda diz mesafesi olarak fark ediliyor.
Aracın bagaj hacmi 510 litre. Bagaj kapağı yaylı bir mekanizmaya sahip. Bu özellik sayesinde, daha önce test ettiğimiz Peugeot 301 modelinde eleştirdiğimiz, kapağın düşme problemi engellenmiş.
Renault Symbol Türkiye’de 0.9 litre turbo benzinli, 1.2 litre benzinli ve 1.5 litre turbo dizel motorlar ile satılıyor. İncelediğimiz model 0.9 litrelik versiyondu.
Bu motor 5.250 devirde 90 beygir güç, 2.500 devirden itibarense 135 Nm tork üretiyor. Turbo desteğiyle alt devirlerden itibaren canlı bir karakter gösteren ünite, fabrika verilerine göre aracı 0’dan saatte 100 km hıza 11.1 saniyede ulaştırıyor.
Fabrika verilerine göre motorun karma kullanımda tüketimi 5.2 litre olarak açıklanıyor. Eco butonu sayesinde vites yükseltmek konusunda size destek olan otomobil, bu modda gaz pedalının tepkilerini de azaltıyor. Yine de bizim kullanımımızda yakaladığımız tüketim ortalaması 6.5 litre idi. Bu motora LPG uygulamasının, sorunsuz yapılabildiğini de belirtelim.
Symbol eski nesline göre, yol tutuş anlamında ciddi bir gelişim kaydetmiş. Artık daha az salınıma giren otomobilin, tüm donanım seviyelerinde ESP sistemi standart olarak sunuluyor. Ancak direksiyon sistemi hissiz ve tepkileri lastiklere gecikmeli olarak iletiliyor.
Konfor düzeyi ortalamalarda. Yalıtım ise çok başarılı değil. Özellikle motorun sesi iç mekânda bolca duyuluyor.
Renault, Logan modelini Symbol’e dönüştürerek başarılı bir otomobil ortaya çıkarmış. Ayrıca sürüş dinamikleri geçmiş nesillerin çok önünde. Ancak bu segmentteki rakipleri Symbol’den daha başarılılar. Buna karşın Symbol’ün en büyük albenisini uygun fiyatı yaratıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz