Bugün Portekiz’in Lizbon şehrindeyiz. Sizler için Renault’nun kompakt sınıf modeli Megane’ı yeni yüzüyle test edeceğiz.

İlk kez 1995 yılında Renault 19 modelinin yerini alarak tanıtılan Megane bugün dördüncü nesliyle huzurlarımızda. Tarihinde pek çok başarıyı barındıran araç ikinci nesliyle 2003 yılında Avrupa’da Yılın Otomobili seçilmiş ve EuroNCAP çarpışma testlerinden sınıfında ilk 5 yıldızı alan araç olmuştu.

Yeni Renault Megane, Renault-Nissan ortaklığının modüler platformu olan CMF-CD üzerinde yükseliyor. Bu platformu Talisman, Kadjar ve Yeni Nissan Qashqai gibi araçlar da kullanıyor.

Araç markanın İspanya’daki Palencia fabrikasında üretilecek. Bu amaçla bu fabrikada pek çok teknolojik yenilenme gerçekleşmiş, 250 adet son teknoloji robot şasi imalatı için hizmete sokulmuş.

Yeni Renault Megane’ın ön tasarımı özellikle far tasarımından ötürü daha önce test ettiğimiz Talisman modeliyle büyük benzerlik içeriyor. Klasik farların etrafını saran C formlu LED gündüz farları, 3 boyutlu bir aydınlatma etkisine sahip. Icon versiyondan itibaren klasik farlarda da Full –LED aydınlatma elemanları kullanılacak.

Aracın yan tasarımı bir önceki neslin çizgilerine sahip. Uzun motor kaputu korunurken tavan çizgisi arkaya doğru hafif bir eğime sahip. Clio ile tanıştığımız kapı altı kabartmalar da Megane’da yerini almış.

Arka bölüme geçtiğimizdeyse Talisman ile benzerliklerin burada da sürdüğünü görüyoruz. Büyük stopların uçları ortadaki marka logosuna kadar uzatılmış. Stoplarda LED teknolojisinden faydalanılmış.

Yeni Renault Megane’ın iç mekanında e Talisman etkisini hissediyoruz. Araçta kullanılan malzeme kalitesi bir önceki nesle göre bir hayli yükselmiş.

Orta konsolda ilk iki donanım seviyesinde 4.2 inçlik standart bir ekran sunulacak. Icon ve GT Line donanımlarındaysa  7 inçlik yatay bir ekran kullanılacak. Bu donanımlarda  opsiyonel olarak 8.7 inçlik, dikey konumlu ekran satın alınabilecek. Ekrandaki mutimedya ara yüzü olaraksa R-Link’in 2. Jenerasyonu kullanılmış.

R-Link ikinci jenerasyonuyla birlikte çok daha yetenekli hale gelmiş. Pek çok işlemi bu ekran ile yapmak mümkün. Biz testimizde dokunma hassasiyetini beğenirken, menü geçiş hızını yavaş bulduk.

Klasik gösterge tablosu ise Kadjar ve Talisman modelinden hatırladığımız gibi 7 inçlik dijital ekrandan oluşuyor. Bu ekranın tema ve renklerini değiştirmek mümkün. Kokpitin üstündeyse yol bilgilerini gösteren renkli head-up display sistemi bulunuyor.

Renault Megane yenilenirken boyu eski modele göre 64 mm artmış. Dingil mesafesindeki artışsa 28 mm.  Yenilenirken genişleyen araç iç mekanda genişlik anlamında segmentinin en iyi değerlerine kavuşmuş.

Aks aralığının artması ön genişliğe olumlu yansısa da arkada diz mesafesinin kısıtlı kaldığını söylemeliyiz. Yeni Megane 434 litrelik bagaj hacmine sahip. Arka koltuklar yatırıldığında bu hacim 1247 litreye ulaşıyor.

Yeni Renault Megane, Türkiye’de 1.2 litre turbo 130 beygir, 1.6 litre 115 beygir benzinli, 1.5 litre 90 ve 110 beygir, 1.6 litre 130 ve 165 beygir dizel motorlarla satılacak.

İlk etapta EDC çift kavramalı otomatikleştirilmiş şanzıman sadece 110 beygirlik dizel motorda sunulacak. 2016 yılı sonuna doğruysa 1.2 litrelik benzinli motora ve yeni bir motor olan 1.6 litre 165 beygir dizel seçeneğine gelecek.

Biz testimizde 1.6 litre, turbo dizel versiyonu kullandık. Bu motor 4000 devirde 130 beygir güç, 1750 devirden itibarense 320 Nm tork üretiyor ve sadece manuel şanzımanla satın alınabilecek.

Alt devirleri 1.5 litrelik üniteye göre biraz daha ağır olsa da bu motorun performansı gerçekten etkileyici. Megane fabrika verilerine göre 0’dan saatte 100 km hıza 10 saniyede ulaşıyor. Megane’ın dizel motorları 2 yıl/30 bin km bakım aralığına sahip.

Virajlı dağ yollarında da kullandığımız araç ekonomik olduğunu kanıtladı. Testimiz süresince yakaladığımı 5.1 litrelik tüketim ortalaması uzun yolda 4.5 litre dolaylarına kolaylıkla inecektir.

Megane yenilenirken süspansiyon sisteminin geometrisi ve açısı elden geçirilmiş. Lastikler ile gövde arası boşluk azaltılmış. Megane yere sağlam basan bir model olmuş.

Icon ve GT Line modellerinde Multi Sense ismi verilen ve sürüş dinamiklerini değiştiren bir sistem sunulacak. Bu sistem ile direksiyon ve gaz pedalı tepkilerini, EDC şanzımanın vites değiştirme hızını Neutral, Sport, Comfort, Perso ve Eco ismindeki 5 farklı moda göre ayarlamak mümkün.

Icon ve GT Line donanımlarında daha önce Talisman’da gördüğümüz 4Control sistemi opsiyon olarak alınabilecek. Bu sistem sayesinde, aracın sürüş moduna göre, saatte 80 km hızın altında arka tekerlekler ön tekerleklerin aksi istikamette 3.5 dereceye kadar dönebiliyor. Böylece manevra kabiliyeti artıyor. Hız yükseldiğindeyse arka tekerlekler ön tekerleklerle aynı yönde yine 3.5 dereceye kadar dönüyor ve yol tutuş artırılıyor.

Yenilenmeyle birlikte Megane’da akustik iyileştirmeler de yapılmış. Daha kalın camlar kullanılırken, kapı fitilleri de yenilenmiş. Biz testimizde özellikle aracın saatte 120 km hıza eskisine göre çok sessiz olduğunu gözlemledik.

Yeni Renault Megane, Nisan ayında Joy, Touch, Icon ve GT Line olmak üzere 4 donanım seçeneğiyle satılacak. Fiyatı da o tarihte belli olacak.

Renault, Megane ile bu segmentte iddialı konumda bulunan Alman rakiplerine ciddi bir alternatif haline gelmiş. Özellikle motor gamı çeşitliliğiyle ve dizel-otomatik kombinasyonuyla Türkiye’de bugüne kadar en çok satan Megane hatchback modeliyle karşı karşıya olabiliriz.

Keyifli sürüşler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz